21/03/2021

Es lliuren els diplomes dels set tresors de la Capital de la Cultura Catalana

Aquest matí, l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa ha acollit l'acte de lliurament dels diplomes que reconeixen la tasca dels impulsors de les diferents candidatures que han acabat formant part dels set tresors de la ciutat de la Capital de la Cultura Catalana 2021.

L'acte, d'aforament limitat i que s'ha retransmès en streaming als diferents canals de l'Ajuntament, ha estat també el lloc en el qual s'ha presentat una nova ruta turística que enllaça els set espais que representen els set tresors de la CCC. Igual que es va fer al seu dia amb la ruta modernista d'Anys de Llum a la Ciutat, en cadascun d'aquests emplaçaments s'hi ha ubicat una placa metàl·lica amb el nom del tresor i un codi QR explicatiu.

El regidor de cultura, Enric Roig, ha estat l'encarregat de presentar-la i ha explicat que "aquest acte estava previst fer-se molt abans, però l'hem hagut d'anar endarrerint a causa de les mesures de prevenció del Covid-19" i que "aquest acte té un triple valor, ja que posem en valor el valuós patrimoni material i immaterial de la nostra ciutat, presentem la ruta dels 7 tresors i surt a la llum el llibre dels 7 tresors". Roig ha dit que aquest "és un projecte integrador i cohesionador" i que "ens fa fer més nostre que mai el lema de la cultura que vivim".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "malgrat que aquest està sent un any complicat per culpa de la pandèmia esperem que puguem gaudir d'una gran Capital de la Cultura Catalana" i que "volíem reivindicar els 7 tresors escollits per la ciutadania de Tortosa i que, per sort, en tenim molts més i hi ha hagut ben bé una competició per acabar veient quins eren els escollits".

Roigé ha agraït molt la participació dels tortosins i tortosines que van participar-hi i ha lamentat que enguany tampoc es podrà celebrar la XXV edició de la Festa del Renaixement, però que segur que ben aviat ho podrem tornar a fer. Ha anat destacant les característiques de cadascun dels tresors escollits per acabar reblant que "el fil conductor entre tots ells és que els tortosins i tortosines ens els estimem, els portem al cor i ens en sentim molt orgullosos".

El president de la Capital de Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha posat l'accent en la participació ciutadana a l'hora d'escollir els tresors, ja que, ha reconegut que "en cap de les 36 edicions anteriors de la Capital de la Cultura Catalana ens havíem trobat amb tants comentaris com ens han fet arribar els ciutadans de Tortosa, en els quals ens explicaven per quin motiu calia escollir l'opció que proposaven".

Cal recordar que els set tresors escollits per la ciutadania durant el 2020 van ser: El Castell de la Suda i les fortificacions, la Festa del Renaixement, la Catedral de Sant Maria de Tortosa, el riu Ebre i la navegació fluvial, els Reials Col·legis, la Banda Municipal de Música de Tortosa i el Museu de Tortosa i les edificacions modernistes. En aquest sentit, els responsables de recollir els diplomes han estat: Jordi Mulet, de l'Associació d'Amics dels Castells, i Jesús Hernández, director del Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda; Domingo Tomàs, regidor de Festes, i Luis Camós, de l'Associació de les Famílies Nobles de Tortosa; Mn. Josep Alanyà, canonge arxiver de la Catedral; Adelino Fontanet, guia turístic de Lo Sirgador, i Marc March, president de l'associació d'Amigues i Amics de l'Ebre; Albert Curto, arxiver de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre; Juanjo Grau, director de la Banda Municipal de Música de Tortosa i Antoni López, membre del consell històric del Museu de Tortosa, i Julián Montero, president de l'Associació de Venedores i de Venedors del Mercat Municipal de Tortosa.

A tots ells se'ls ha lliurat un obsequi, el llibre dels 7 tresors de la Capital de la Cultura Catalana. Aquest no és un llibre qualsevol, sinó que és un llibre pop-up desplegable on les seves pàgines mostren dibuixos articulats de cadascun dels tresors. Cadascun dels volums creats per a l'ocasió ha estat elaborat i editat manualment i de forma totalment artesanal per part d'Alícia, Sara i Ismael, de Waka Paca i ha estat imprès per la Impremta Querol. El regidor de cultura ha informat que, malgrat ara ser només una edició limitada, es preveu que properament puguin estar a la venda de les llibreries i botigues com un record de la Capital de la Cultura Catalana.

En acabar els parlaments, tots els homenatjats s'han fet una fotografia conjunta de grup al pati dels llimoners de l'Antic Escorxador.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 20 de març de 2021


Redactat per: Irene López