02/12/2020

Territori i Sostenibilitat presenta a Europa una exposició virtual sobre els efectes del canvi climàtic al delta de l'Ebre

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha presentat avui l'exposició virtual "El delta de l'Ebre i el canvi climàtic", organitzada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i els cossos d'Agents Rurals i Bombers.

 

La mostra s'ha presentat en el marc de la jornada "Els deltes europeus i el canvi climàtic" organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i els grups d'europarlamentaris de JuntsxCat i ERC. Marta Subirà ha destacat que "tot i que inicialment es va plantejar com una exposició dissenyada per veure-la presencialment, s'ha readaptat en un format virtual, un fet que pot incrementar la seva difusió i el coneixement per replicar-ho a altres deltes europeus amb unes problemàtiques similars".

 

Aquesta exposició virtual té el doble objectiu de donar a conèixer el delta de l'Ebre -tenint en compte que aquesta és la zona humida més important d'Europa occidental després de la Camarga- i mostrar la seva vulnerabilitat davant del canvi climàtic, arran de la deficient gestió de la conca del riu per la manca de cabals ambientals i la nul·la aportació de sediments. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha remarcat "l'important nivell de consens entre les administracions catalanes i els diferents actors implicats davant de la necessitat de buscar un nou model que mantingui l'equilibri entre la conservació d'aquest espai natural i les activitats sòcioeconòmiques".

 

L'exposició s'estructura en cinc blocs: què és el Delta de l'Ebre, el canvi climàtic al Delta de l'Ebre, les projeccions climàtiques, la manca de cabals i sediments, els reptes i les solucions. La mostra disposa de diversos elements visuals (fotos, vídeos, gràfiques) i es pot visualitzar en tres versions idiomàtiques: català, castellà i anglès.