23/04/2021

L’exposició Mar de lletres inunda l’Escola d’Art de Tortosa durant un dia


És possible fer una exposició itinerant de tants sols un únic dia de durada? L'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona és capaç de tot allò que es proposi i així ha estat la mostra efímera "Mar de Lletres: Un viatge a l'origen de l'alfabet", que només s'ha pogut visitar avui al claustre del convent de Sant Joan d'11h a 19h.

Així doncs, la mostra forma part d'un circuit d'exposicions efímeres de la DIPTA i demà es podrà visitar al Passeig de Sant Antoni de Tarragona.

L'exposició fa un recorregut pels diferents sistemes d'escriptura des dels seus orígens, amb l'escriptura cuneïforme, a l'any 3.500 a.C., passant pels jeroglífics, l'alfabet fenici, el grec, el llatí i tractant també el ciríl·lic i l'àrab. El denominador comú entre tots els idiomes és la unió del mar Mediterrani que ha actuat com a nexe de difusió i d'expansió d'aquests entre tots els territoris. De fet, la superfície expositiva està inspirada en la Mediterrània, ja que els plafons simbolitzen les crestes de les onades.

A més, la mostra també compta d'uns espais rectangulars mòbils i lluminosos en els quals es parla de la figura dels escribes al llarg de les civilitzacions. És curiós observar com evoluciona l'escriptura des dels papirs, a les primeres tauletes de pedra fins als papers i pergamins posteriors.

Però si realment l'exposició té una finalitat clara, aquesta és la d'aproximar-se a l'alumnat dels centres eductius de primària amb l'objectiu de transmetre quins són els orígens de les seves llengües a través de les visites guiades per l'itinerari expositiu que els farà apropar, a més, al patrimoni cultural aprenent a valorar-lo com a una herència del passat, per tal de defensar-ne la seva conservació i afavorir que les futures generacions el mantinguin ben viu.

I és que la mostra, podríem dir que pràcticament és de quilòmetre zero, ja que, tal i com ens ha explicat la directora de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre, Pili Lanau, aquesta ha estat realitzada pels mateixos alumnes de l'Escola d'Art.

No obstant això, la llàstima de tot plegat ha estat que l'exposició no s'ha pogut muntar a la Plaça de Sant Joan tal i com estava previst a causa de les inclemències meteorològiques i, al posar-la a un espai tancat, hi havia elements de la mostra que resultaven ser d'accés dificultós per les seves grans dimensions.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López