18/04/2021

“Perseguits i Salvats”, l’exposició sobre la xarxa d’evasió de la Batalla del Pirineu, arriba al Museu de l’Ebre


Aquest dissabte al migdia, el Museu de l'Ebre ha inaugurat l'exposició "Perseguits i Salvats: la Batalla del Pirineu. La xarxa d'evasió al Pirineu durant la II Guerra Mundial" cedida per part de l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu, fruit d'un intercanvi amb l'exposició sobre els espais de la Batalla de l'Ebre organitzada fa uns anys enrere pel COMEBE.

L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha destacat que "la mostra ens explica la ruta que van utilitzar els exiliats de la Guerra Civil i que més tard van utilitzar els jueus que fugien de França durant la II Guerra Mundial" i que "cal reivindicar tot el que succeí i aprendre el que va passar perquè no es torni a repetir".

Per la seva banda, el president d'Amigues i Amics de l'Ebre, Marc March, ha explicat que "l'exposició ens permet conèixer històries de l'altra punta de país des del nostre territori" i que "ens parla de les històries de la vida dels passadors i explica què van fer abans i després de la guerra".

Les històries de la majoria d'ells acaben amb empresonaments que els van dur a la salvació, però no tots van tenir la sort de ser distingits i reconeguts per les tasques que van fer. Alguns d'aquests passadors eren: en Joan Català, en Tino Parramon o en Francisco Panzán, entre d'altres. Tot l'espai expositiu consta d'un important atrezzo de la Guerra Civil cedit per part d'aficionats al col·leccionisme i a la història.

A més, a l'exposició hi ha un audiovisual que va emetre's a TV3 sobre els traspassos transfronterers de la guerra i també es pot adquirir un llibre específic sobre la mostra.

Finalment, la regidora de memòria històrica, Dolors Bel, ha fet una valoració d'aquesta segona edició de la setmana de la memòria històrica en el darrer acte d'aquesta. Bel ha explicat que "hem volgut organitzar aquesta segona setmana, no amb la normalitat que desitjaríem, però sí que d'una millor manera que no pas l'any passat" i s'ha mostrat satisfeta dels resultats, ja que, "hem complert amb els objectius que ens havíem proposat que era recordar i donar a conèixer aspectes desconeguts de la nostra història local a la ciutadania, que s'homenatgin les persones anònimes que van patir la crueltat d'una guerra i fer partícips a la gent jove a que s'impliquin per recuperar-la".

L'exposició es podrà visitar fins al 30 de maig tots els dissabtes al matí i a la tarda i diumenges al matí.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 17 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López