01/10/2020

Inauguració de l'exposició "Goytakus" de Joan Gil Raga. Divendres 2 d'octubre, a les 19.30 h, a la Biblioteca de Tortosa

Joan Gil Raga (1955. Fotògraf) aparca en aquesta exposició la seua camera fotogràfica, però no tant com sembla, ja que la tècnica Gyotaku que ens presenta no deixa de ser una plasmació d'una imatge perquè romanga en el temps.

 

El "gyotaku" és un mètode tradicional artístic japonès que consisteix en la impressió natural d'un objecte, en concret dels peixos. El nom «gyotaku» no pot ser més concret sobre en què consisteix la tècnica: Gyo significa «peix» i taku significa «frotar». I així és com es fa aquesta empri-mació.

Aquesta tècnica podríem comparar-la amb la camera fotogràfica perquè naix de la intenció dels pescadors que volien tindré un registre de les seues millors captures. D'aquesta manera, els mariners podien plasmar com era la peça capturada i poder mostrar-la sense necessitat de portar amb si el peix, perdent així els beneficis d'aqueixa faena.



Els peixos que s'utilitzen per a aquestes emprimacions després són exposats i facilitats de nou al servei del mercat. Pel que totes les tintes i pigments que s'empren per a fer aquests gravats han de ser naturals.



Una tècnica que Joan Gil treballa a la perfecció i que ens mostra, una vegada més, la seua passió per la naturalesa i en concret pel mar.