08/06/2020

Tortosaha escollit els 7 tresors de la Capital de la Cultura Catalana

El castell de la Suda, les muralles i fortificacions són el tresor més votat

Ahir a les 24h es va tancar el termini de votacions per a l'elecció dels 7 tresors del patrimoni material i immaterial de Tortosa que hauran de representar-la en la capitalitat de la Cultura Catalana al 2021 amb un total de 3.606 vots emesos. D'una extensa llista de 20 propostes, la guanyadora ha estat la del castell de la Suda, les muralles i les fortificacions amb un total de 475 vots. Així ho han informat aquest matí l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, en una roda de premsa virtual.

La candidatura va ser impulsada a les xarxes socials per part de l'Associació d'Amics dels Castells i del Nucli Antic i ha obtingut el primer lloc en molta diferència de la resta de tresors que la segueixen, just en l'any del 25è aniversari de l'associació i amb l'objectiu de posar en valor els quasi 6,5km de muralla i fortificacions que conserva la nostra ciutat.

El segon tresor més votat ha estat la Festa del Renaixement amb un total de 298 vots. Aquesta ha estat també una candidatura molt sentida per tots aquells que formen part de la festa, i més, estant a les portes de la que havia de ser la seva XXV edició i que, malauradament, el Covid-19 ha fet que s'hagi d'anul·lar fins l'any vinent.

La resta de tresors escollits han estat la Catedral de Santa Maria (277 vots), el riu Ebre i la navegació fluvial (240 vots), els Reials Col·legis (238 vots), la Banda Municipal de Música de Tortosa (217 vots) i el Museu de Tortosa i les cases modernistes (204 vots).

D'entre totes aquestes propostes cal destacar la de la Banda Municipal i la del riu Ebre i la navegació fluvial, ja que són les dues úniques propostes de patrimoni immaterial que han entrat com a tresors de la ciutat. Totes dues han estat impulsades també a través de les xarxes socials per part de les entitats implicades. Així mateix, els promotors de la candidatura del riu Ebre, els responsables del llagut turístic de Lo Sirgador, han agraït aquest matí la gran participació rebuda. El seu guia turístic, Adelino Fontanet, ha explicat que "és important haver arribat a ser escollits com a tresor, ja que això ajudarà a posar en valor el riu Ebre, el bosc de ribera, els llaguts, el camí de sirga... i tot el que ha envoltat la navegació fluvial al riu al llarg dels anys. Una activitat que s'ha anat perdent molt i que nosaltres, des de Lo Sirgador, intentem tornar a recuperar".

Tot i que l'elecció de la joia del renaixement català, els Reials Col·legis, com a tresor, a banda de la Catedral de Santa Maria i els més de 40 edificis modernistes són una mostra molt significativa de la importància que té el patrimoni d'una ciutat amb 2.000 anys d'història.

Pel que fa a les propostes que no han aconseguit suficients vots per ser considerades tresors de la Capital de la Cultura Catalana, han estat el Mercat Municipal (201 vots), la Cucafera i imatgeria popular (199 vots), les baldanes, els pastissets i postres tortosines (194 vots), la Jota (175), el Call Jueu (157 vots), el Parc Municipal Teodor González (122 vots), el Llibre dels Costums del s.XIII (112 vots), el convent de Sta. Clara (79 vots), el Portal del Romeu (76 vots), el Palau Episcopal (72 vots), la Llotja del Parc (47 vots) i la làpida romana de la nau corbita d'Aulus Caecilius Cubiclarus del Museu de Tortosa (31 vots).

Per la seva banda, el president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha explicat que "els electors acostumen a votar dos o tres elements i a Tortosa la mitjana ha estat de 4,5 elements" i que "hi ha hagut una gran distribució de vots entre totes les candidatures i això vol dir que els tortosins us estimeu molt el patrimoni que teniu".

En aquesta línia, Tudela ha informat que Tortosa es converteix en la quarta ciutat catalana que forma part de la capitalitat, després de Badalona, Barcelona, El Vendrell i Reus, i essent la 38ena a nivell internacional.

Aquest fet fa que els 7 tresors escollits de Tortosa s'incorporin automàticament a la llista mundial de tresors culturals que integra el Bureau Internacional de Capitals Culturals i que aquests representin la ciutat a nivell de promoció turística i patrimonial per sempre.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 8 de juny de 2020