16/02/2021

La Cucafera de Tortosa viatja al Born Centre Cultural de Barcelona

El Born Centre Cultural acull una exposició sobre el bestiari popular d'arreu de Catalunya en motiu de la festivitat de Santa Eulàlia titulada "El Corpus és bestial" i que forma part dels diversos actes que l'Ajuntament de Barcelona ha programat per a la commemoració dels 700 anys del Corpus a la ciutat.

La mostra s'ubica al llarg de tota la superfícies expositiva de l'antic mercat, al voltant de les restes de la ciutat romana, i s'estén fins a l'emplaçament on abans estava ubicat el restaurant del 300 del Born.

Fins allà ha viatjat la Cucafera de Tortosa per formar-ne part. En el seu àmbit, el text expositiu que acompanya el nostre element festiu explica el fer que les cucaferes són una mena d'ésser mitològic amb cos de tortuga i que estan documentats des dels segles XVIII i XIX en diverses poblacions de l'Estat espanyol com Toledo, Zamora o A Corunya, tot i que, allà es coneixen amb el nom de tarasques.

Pel que fa a Catalunya, se'n troben de documentades a Tarragona a partir del segle XVI, igual que en el cas de Tortosa, tot i que el cap més antic es troba a Tivissa.

L'exposició explica que a Tortosa se'n conserven tres i que encara tenim la tradició ben viva de la llegenda de la Cucafera i que la bèstia desfila pels carrers de la ciutat en dies de festa sobre unes rodes obrint i tancant la boca i arronsant el coll. Destacant també que anys enrere era també utilitzada als correfocs i llençava petards per la boca i pel nas.

Una història que podria equiparar-se a la de la Mulassa de Reus o a les àligues, com la de Girona que també formen part de la mostra, juntament amb els gegants, capgrossos, nans i diables més coneguts dels diversos districtes de la ciutat comtal. I és que el Born s'ha reconvertit, encara que sigui per uns dies, en la casa del bestiari festiu de tota Catalunya.

Una casa que es podrà visitar gratuïtament fins el 21 de febrer i que també s'emmarcarà dintre de les activitats en què Tortosa hi participa en motiu de ser la Capital de la Cultura Catalana 2021.



Barcelona, Barcelonès, 16 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López