14/12/2020

“Desplome”, l’única intervenció d’un A Cel Obert traslladat en el calendari

S'hauria hagut de celebrar la primera setmana d'octubre, però la situació del Covid-19 ho va impedir. Ara, després de les noves mesures del PROCICAT, s'ha pogut reubicar al calendari la VII edició del festival d'art efímer A Cel Obert.

Aquest certamen, consolidat com un dels festivals més destacats d'art efímer, cultural i de carrer de Catalunya, destaca per la capacitat que té de transformar patis d'emblemàtics palaus i edificis històrics de Tortosa i de Jesús en autèntiques obres d'art durant tres dies intensos i plens d'activitats. Enguany, però, el fet que la majoria dels artistes procedissin d'altres països els ha impedit celebrar el festival amb total normalitat.

És per això que des de l'organització es va apostar per fer una única intervenció que girés a l'entorn de la temàtica de la "pausa" que ens ha tocat viure a tots a causa del confinament i de la crisi posterior de la pandèmia. El projecte guanyador ha estat "Desplome", una creació dels arquitectes de l'equip madrileny de Martillo Neumático.

L'obra s'ha pogut visitar entre els dies 10 i 13 de desembre al pati de les runes de l'antic convent de les germanes del Sagrat Cor ubicat a la Plaça dels Dolors. Es tracta d'una intervenció formada per una sèrie de sacs de compressió que s'usen en la construcció per emplenar els espais buits dels containers. Els sacs estan entrelligats entre ells i pretenen ser "un exercici d'ironia material que juga amb la temàtica de la pausa com una imatge en la qual es congela el moment de l'instant abans del col·lapse". Així ho ha explicat, Ramón Cano, un dels seus autors, que ha afegit també que "s'ha volgut aprofitar aquest espai per recordar les trinxeres que es feien durant la Guerra Civil amb sacs de sorra per protegir els elements patrimonials eclesiàstics dels bombardejos".

A banda d'aquesta instal·lació, també s'ha pogut visitar una exposició fotogràfica al pati del Museu de Tortosa que mostra la retrospectiva dels set anys de festival fent un repàs a les 45 obres que s'han pogut veure al llarg d'aquests anys. A més, també s'hi poden observar els fragments de materials emprats en algunes d'aquestes intervencions que tenien emmagatzemats els organitzadors del certamen o bé que els han fet arribar els autors expressament per a l'edició d'aquest any.

Per part seva, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "en aquest any diferent hem volgut fer igualment aquesta setena edició de l'A Cel Obert, que no és com estàvem acostumats, però que compta d'una exposició que ens permetrà recordar les instal·lacions que han hagut als diferents patis i palaus de la ciutat". Per finalitzar encoratjant la ciutadania a visitar-los i llençant un clam d'esperança al sector cultural de cara al proper any, en el qual Tortosa esdevindrà la seu de la Capital de la Cultura Catalana.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 10 de desembre de 2020


Redactat per: Irene López