10/01/2021

La neu emblanquina el paisatge de les Terres de l’Ebre durant tot el cap de setmana

Totes les previsions ho anunciaven i la neu no es va fer esperar ni un minut. El temporal Filomena entrà al Baix Ebre ahir a la matinada i deixà ben enfarinats molts municipis de la zona com El Perelló, L'Ametlla de Mar, els Ports de Tortosa-Beseit, Benifallet, Miravet o alguns punts de Tortosa, després de començar a caure neu a la cota zero. Tot i que els municipis amb més gruix de neu acumulada han estat de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i El Priorat, com Falset, Arnes, Horta de Sant Joan o Móra la Nova, entre d'altres, que han superat els 50 centímetres de neu acumulada.

Malgrat la situació de la pandèmia del Covid-19 i el confinament municipal decretat pel PROCICAT, de poc ha servit perquè els més curiosos s'acostessin als indrets nevats més accessibles on, fins i tot, s'han format aglomeracions de vehicles. I és que la neu ha estat força irresistible per a grans i petits que han sortit a jugar pels indrets amb trineus o fent ninots de neu.

Aquest ha estat el cas de l'Ermita de Mig Camí i del Coll de l'Alba del terme de Tortosa on, tot i això, la policia local ha avisat de la perillositat que pot tenir desplaçar-s'hi, sobretot de cara al vespre, ja que s'hi pot trobar acumulació de neu a la calçada.

Per tal de prevenir aquests desplaçaments innecessaris, els Mossos d'Esquadra han prohibit l'accés al Mont Caro i a Maials des de la falda de Els Ports.

La tempesta Filomena ha estat la que ha deixat més neu a les Terres de l'Ebre i a arreu de Catalunya des dels últims 20 anys. Així ho han pogut comprovar a poblacions com Falset, Arnes o Caseres que s'han quedat sense subministrament de llum i amb fallades al subministrament del gas. A hores d'ara acumulen ja més de 52 centímetres de neu. És també per això que alguns d'aquests municipis de la Terra Alta i del Priorat han acordat suspendre l'inici del curs escolar amb normalitat previst per a demà, ja que el transport escolar ha quedat anul·lat.

Al llarg del cap de setmana hi ha hagut algunes vies afectades per la nevada com la C-44 entre Tivissa i Vandellòs, la T-330 a Arnes, la T-332 a Ulldecona, la TV-3022 a El Perelló o la T-333 a La Fatarella, que encara continuen tallades a causa de l'acumulació de neu.

Però a banda de la neu, tampoc ha faltat la pluja que ha estat especialment virulenta en algunes zones de la costa. Aquest ha estat el cas del Delta de l'Ebre i de la platja de la Marquesa que, de nou, han hagut de lamentar un nou trencament de la barra del Trabucador. Cal recordar que aquest és el quart cop que es trenca des de fa un any.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 10 de gener de 2021



Redactat per: Irene López