05/10/2020

“Tortosa, truca a la porta”, una campanya de sensibilització per a la gent gran que viu sola

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, avui s'ha resolt el misteri de la campanya sorpresa de les banderoles i mupis de "Tortosa, truca a la porta" que havien generat tanta expectació entre la ciutadania durant les darreres setmanes.

Es tracta d'una campanya de sensibilització ciutadana per tal d'ajudar a les persones d'edat avançada que viuen en una situació de soledat creant una xarxa d'interacció impulsada des de la mateixa ciutat a través del programa "Sempre Acompanyats" que impulsa l'Ajuntament de Tortosa, la Fundació "La Caixa" i Creu Roja per evitar que aquestes persones estiguin aïllades.

Així ho ha presentat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en una roda de premsa que ha tingut lloc a la plaça de l'Ajuntament. Roigé ha explicat que "es tracta d'una campanya que s'ha presentat de manera simultània a vuit ciutats diferents de l'Estat espanyol, entre les quals destaquen també Girona, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa" i que "amb la campanya truquem a la porta de les persones que estan soles i ens necessiten". A més, també ha volgut reconèixer la feina "del voluntariat, el personal de l'EMD de Jesús i de les 40 entitats participants" tot destacant que des del 2013 que funciona el programa "s'han atès 154 persones i s'ha arribat a més de 8.000 persones que han participat en diferents accions de sensibilització".

Per la seva banda, la directora del programa de Gent Gran de la Fundació "La Caixa", Cristina Segura, ha destacat que "l'objectiu del programa és que les persones soles puguin refer vincles i tinguin un nou projecte de vida per compartir a la ciutat de Tortosa" i que "volem que el projecte sigui fàcil i productiu i que assoleixi els objectius proposats per poder demostrar que som una terra que cuida les persones sent empàtics amb elles i ajudant-les".

El vicepresident de Creu Roja Tortosa, Jordi Bonilla, ha remarcat que "la soledat és una problemàtic d'actualitat i que presenta un escenari futur molt pitjor" i que "el programa vol ser un reflex de la bona entesa i de la voluntat de donar resposta a les necessitats de la ciutadania millorant la seva qualitat de vida i el seu procés d'envelliment".

Finalment, la tècnica del programa "Sempre Acompanyats", Elizabeth Poy, ha explicat que a dia d'avui el conformen un total de 39 associacions i 29 voluntaris i que "se centra en situar la persona com subjecte actiu per comprometre la comunitat". El programa s'ha hagut d'adaptar també a la situació de la pandèmia del Covid-19, però de totes maneres comptarà amb tallers de seguretat, de benestar emocional, d'estimulació cognitiva, repartiment de menjar a domicili, sortides amb grups reduïts o trucades de seguiment que s'han arribat a incrementar fins a dues vegades a la setmana. A més, al Casal d'Avis de Ferreries es farà un taller sobre la gestió de les emocions, un taller de noves tecnologies i un altre de tècniques de relaxació i d'estimulació cognitiva.

El programa està adreçat a la gent gran, però també té la voluntat de captar nous voluntaris per al projecte que poden posar-se en contacte amb la Fundació "La Caixa" a través del telèfon 900 223 040 de 9h a 17h de dilluns a divendres.

L'acte ha acabat amb la visualització d'un vídeo que s'ha creat expressament per a la presentació de la campanya i que en els propers dies es difondrà a les xarxes socials. El vídeo ens mostra els casos de tres persones grans que, per raons ben diferents, han acabat vivint soles a casa. Ens explica com han viscut els dies del confinament i com d'agraïts estan al programa "Sempre Acompanyats" que els ha ajudat a refer els vincles amb el seu territori i amb la seva gent.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 1 d'octubre de 2020



Redactat per: Irene López