26/11/2020

Tortosa, amb el Dia Internacional Contra La Violència de Gènere

La crisi sanitària del Covid-19 ha impedit que el Dia Internacional Contra La Violència de Gènere s'hagi pogut celebrar com era habitual tots els anys, però Tortosa no ha volgut perdre's aquesta cita i s'ha sumat als actes organitzats arreu del país.

A l'Auditori Felip Pedrell s'ha dut a terme un acte en streaming al qual s'han connectat més de 1.400 alumnes de dotze diferents escoles i instituts de les Terres de l'Ebre que s'ha retransmès a través del Canal Terres de l'Ebre. L'acte, organitzat per l'Institut Català de les Dones, ha comptat amb la presència de la consellera de cultura, Àngels Ponsa, i del portaveu de JXCAT al Parlament, Albert Batet, que es trobaven de visita oficial a Tortosa.

Per la seva banda, la coordinadora de l'ICDones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, ha explicat que "han augmentat els casos de violència masclista durant el confinament perquè les dones no sortien de casa i no podien denunciar-ho", ja que, en l'últim any hi ha hagut un total de 378 víctimes de violència de gènere a les Terres de l'Ebre.

Valls ha recordat que "els serveis estan tots actius, així com la línia del telèfon d'atenció a la violència de gènere, 900 900 120 i els SIAD's", que han doblat les denúncies respecte l'any passat. A les Terres de l'Ebre hi ha hagut 133 casos denunciats als SIAD's i 123 trucades al telèfon, el que representa un augment de 53 persones més que al 2019. Tot això, sense passar per alt les dades generals de Catalunya que tanquen el 2019 en un total de 10 víctimes mortals assassinades en mans de la seva parella.

El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Ivan Garcia, ha destacat que "aquest acte ens permet conscienciar i sensibilitzar els joves, així com detectar conductes abusives" i ha remarcat que "des del conjunt de les administracions ens comprometem a seguir treballant per desplegar polítiques públiques per a acabar amb totes les violències masclistes i garantir l'atenció i la recuperació de les víctimes". També s'ha posat l'accent n l'èxit de campanyes com "Ni agressor, ni còmplice", impulsada des del Govern de la Generalitat, i que ha donat molts bons resultats.

Finalment, l'alumna de l'Institut Cristòfol Despuig de Tortosa, Carla Laia Bel, ha llegit el manifest unitari del 25-N, en el qual s'ha demanat que "la defensa dels Drets Humans fonamentals acabin fent-nos guanyar la partida" i que "les agressions sexuals, els matrimonis forçats o els problemes de parella deixin de ser un problema intern de les famílies per passar a ser denunciats".

Bel ha detallat que "també són violència" actes com el cyberassetjament, el maltractament psicològic o el control telefònic i que la situació del confinament només ha ajudat a l'augment d'aquests, ja que "s'ha demostrat que allò que sempre ens havien dit de que casa nostra era el lloc més segur i un refugi, s'ha demostrat que no tothom ho viu així".

Per acabar llençant un missatge als homes que recolzen les dones que denuncien els maltractaments en encoratjar-los també a ells a denunciar els casos d'assetjament que coneguin d'amics seus o coneguts i deixin de ser-ne còmplices.

A les 12h s'ha fet un minut de silenci en record de totes les dones que han perdut la vida en aquest darrer any i, a continuació, la companyia de teatre de l'EMT, amb Marta Viladrich i Marga Julià, han interpretat l'obra "Ni gota!".


Tortosa, Terres de l'Ebre, 25 de novembre de 2020



Redactat per: Irene López