21/10/2020

Les VI Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, virtuals


Aquest matí s'ha presentat el programa de les VI Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc que organitza la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Les jornades estan previstes entre els dies 9 i 14 de novembre, però davant de les previsions de la segona onada del Covid-19, s'ha decidit que es facin de manera virtual a través del web de la biblioteca, o bé, en streaming per les xarxes socials.

L'edició d'enguany porta per títol "Patrimoni oblidat, memòria viva. Paisatges, personatges i oficis recuperats de la literatura i la paraula", pretenen donar èmfasi a tots aquells racons de les serralades ebrenques que amaguen històries, als personatges reals i imaginaris que avui encara són llegenda o al patrimoni de masos i finques de la maçoneria de finals del segle XIX i principis del segle XX. Un total de 15 ponents entre escriptors, historiadors o antropòlegs que formaran part dels col·loquis que conformen aquestes jornades.

La directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, ha donat a conèixer els detalls del programa.

Així doncs, l'acte inicial tindrà lloc dilluns 4 de novembre a les 18h de la tarda i comptarà amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, el delegat dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, i la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Montserrat Perelló. A continuació, a les 18:30h, el convidat especial de les jornades, l'escriptor Màrius Serra, impartirà la ponència "El Saginero i l'Home del Sac, català a l'atac".

A continuació, a les 19:30h, es farà la inauguració de l'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària", a càrrec del comissari d'aquesta i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner, Josep Santesmases. L'exposició es podrà visitar durant tot el mes de novembre a la planta baixa de la biblioteca.

El dimarts 10 de novembre estarà dedicat al "Paisatge" i la jornada començarà a les 18h amb una conferència de la historiadora, Victòria Almuni, anomenada "Escenaris reals i escenaris imaginats. Conversa entre la literatura i el paisatge". A les 19h, les antropòlogues Íngrid Bertomeu i Maite Hernández duran a terme la xerrada "Memòria del despoblament. Una proposta metodològica". A les 20h serà el torn de "La veu del temps", la conferència de l'escriptor, Vicent Pellicer, sobre el seu últim llibre "El mas de la Franqueta" i, després, l'escriptor, Jordi Marín, parlarà de la seva novel·la, "Tota pedra fa paret". La tarda la clourà la intervenció "El guardià de les trufes: el silenci dels masovers", a càrrec de l'escriptor, Fèlix Edo.

Passant ja a dimecres, es dedicarà la tarda als "Personatges" i a les 18h es farà la conferència "La història d'un mite: La Pastora, els maquis de les Terres de l'Ebre", on l'historiador Marc March explicarà la història de Teresa Pla. A continuació, a les 18:45h, l'escriptor flixanco, Andreu Carranza, impartirà la conferència "Ramon Cabrera, fill del paisatge". A les 19:30, l'escriptor de Campredó, Emigdi Subirats, parlarà de bandolera amb la ponència "El bandoler d'Alfara. Panxampla: la llegenda" i acabarà la jornada l'autor del llibre "Les Marfantes de Fullola", Joaquim Vilagrassa, amb l'explicació "Les marfantes, mitologia i realitat".

Dijous 12 de novembre serà el dia dedicat als antics "Oficis". Així doncs, a les 18h hi haurà la primera sessió de cinefòrum amb la projecció del documental "El somni", de Júlio Lamaña. Aquest documental compta amb el recolzament de la Federació Catalana de Cineclubs i es podrà veure a través de la plataforma virtual Jitsi.Meeet i també a través del canal eBiblio, amb el carnet de la biblioteca.

A les 19h, el director del Museu de les Terres de l'Ebre, Àlex Farnós, impartirà la xerrada "Memòries i realitats de la transhumància a les Terres de l'Ebre", en la qual es donarà a conèixer la història de Joan Pipa, l'últim pastor de transhumància de l'Ebre.

Pel que fa a divendres 13, es començarà la tarda amb una altra projecció, en aquest cas es tracta de la peça "Riberes de l'Ebre: Miravet", del pintor Joaquim Mir i Trinxet. Aquesta peça audiovisual de només 15 minuts passarà a formar part del fons documental de la biblioteca un cop hagin finalitzat les jornades.

A les 19h hi haurà un concert a càrrec de Montse Castellà i a les 19:30h, el comissari de la Capital de la Cultura Catalana, Marc Ballester, durà a terme la xerrada "Tortosa, Capital de la Cultura Catalana 2021. La cultura que vivim", que donarà pas a l'acte de cloenda de les jornades a càrrec del regidor de cultura, Enric Roig.

Però, tot i això, dissabte hi ha programades dues activitats més que només es podran fer si la situació de la crisi del Covid-19 ho permet. Es tracta d'una ruta de senderisme interpretatiu als masos dels Ports, a càrrec de l'educador ambiental, Àlex Deike. I també d'una altra ruta, "Paraules de guerra a l'Ebre", que organitza l'empresa turística de Terra Enllà i per la qual cal pagar un preu de 5€, amb el carnet de la biblioteca.

Per la seva banda, el regidor de cultura, Enric Roig, ha destacat que "cal posar en valor els esforços que s'han fet des de la biblioteca per programar aquestes jornades i per evitar que s'haguessin de cancel·lar", tot recordant que "la cultura és segura i seguirem garantint totes les mesures de seguretat necessàries perquè així ho continuï sent".



Tortosa, Terres de l'Ebre, 20 d'octubre de 2020



Redactat per: Irene López