13/07/2020

Un concert al voltant de Clara Schumann-Wieck inaugura el cicle de concerts d’estiu al Museu de Tortosa

El Museu de Tortosa va acollir el primer concert del cicle de música Viu l'Estiu que des del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa s'ha organitzat per ajudar el sector cultural després de la crisi del Covid-19. El concert, a càrrec de la soprano, Cecília Aymí, girava al voltant de la figura de Clara Schumann-Wieck, amb obres per a piano, viola i clarinet de Wieck, Schumann, Brahms, Bizet i Pedrell.

A banda d'Aymí, al concert també han tocat J. Ricardo Forner al clarinet, David Matheu a la viola i Inés Reguero al piano i ha estat presentat pel president de les Joventuts Musicals de Tarragona, Josep Maria Rota. El quartet ha volgut homenatjar una de les grans dones de la música clàssica, la que en fou la muller de Robert Schumann i que l'ajudà interpretant les seves peces i composant-ne de conjuntes amb ell fins al final dels seus dies. Clara i Robert van ser sempre una parella criticada, perquè Clara va casar-se abans dels 21 anys en una època on la majoria d'edat s'assolia als 21. Això l'enemistà amb el seu pare, Friedrich Wieck, que havia estat mestre de Robert. I és que Wieck, no veia amb bons ulls que la seva filla es casés amb un compositor sense reputació, sense ingressos estables i que, a més, era força inestable psicològicament, arran de patir un trastorn bipolar maníac-depressiu. No obstant, Clara va decidir tocar les peces d'en Robert en públic i va escriure tres de les 12 cançons de l'Opus 37 de Schumann (Er ist gekommen, liebst du um Schönheit i Warum willst du and're fragen), interpretades també durant el concert.

El concert ha posat el seu punt i final amb la interpretació de l'àrea L'Amour est un oiseau rebelle, de l'òpera Carmen, de Georges Bizet i d'una nova cançó de Felip Pderell que els arxivers municipals, Albert Curto i Laura Tienda, han descobert recentment. La peça, de només una pàgina, va ser escrita en data d'un 21 de juliol i es desconeix el motiu de la seva creació. La peça, que mai abans havia estat tocada, va ser interpretada pel violinista, David Matheu.

El Museu de Tortosa programarà concerts i actuacions tots els caps de setmana i també activitats teatrals i museístiques per als més petits durant la setmana, com el Joc de les Cultures, les visites guiades al recinte modernista de l'Antic Escorxador Municipal o l'espectacle de titelles inclòs a Les Flaires del Renaixement on s'explica la llegenda de la Cucafera.

Tota la graella d'espectacles i d'activitats està disponible a l'agenda virtual de la web de l'Ajuntament de Tortosa i, tot i ser gratuïtes, les d'aforament limitat han de reservar-se les entrades prèviament a través de l'app d'Ebre Ticket, o bé a través del web de la Festa festes@totrtosa.cat.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 11 de juliol de 2020


Redactat per: Irene López