L'Ajuntament de Móra d'Ebre va celebrar una sessió plenària ordinària el dia 21 d'abril de 2016 on es van adoptar els acords següents:
Abans d'iniciar la sessió es va incloure un punt a l'ordre del dia amb caràcter d'urgència: donar compte del dictamen de la liquidació del pressupost municipal de 2015.
1. Va tindre lloc l'aprovació de l'acta de la sessió anterior. Unanimitat.
2. Es va donar compte de les resolucions d'alcaldia.
3. Es va donar compte del Pla pressupostari a mig termini, del període 2017-2019. Segons es va posar de manifest, aquest Pla cal considerar-lo com una mena de "declaració d'intencions", ja que es va redactar en base a uns números actuals i no se saben les circumstàncies econòmiques futures.
4. Es va aprovar l'expedient 3/2016 de modificació de pressupost. La Comissio Informativa va informar favorablement a incloure la inversió d'instal·lació d'un ascensor al Casal dels Avis, per la qual cosa es va proposar al ple la modificació del pressupost de 2016 per a incloure aquesta inversió. La despesa que generarà l'actuació es finançarà gràcies a la reducció de la partida d'interessos bancaris per crèdits i per la reducció de la despesa produïda per la nova contractació del servei de manteniment d'extintors. Es va aprovar per 11 a favor (CiU, ERC i PP) i 2 abstencions (PSC).
5. Es va aprovar l'expedient del projecte educatiu de Centre Obert. Actualment s'està preparant la licitació d'aquest servei i cal aprovar el projecte educatiu del centre. Els Serveis Socials del Consell Comarcal van informar favorablement a la proposta municipal.
Cinta Agné (ERC) va fer una pregunta sobre l'article 6 del projecte, on s'esmenta que els usuaris del Centre Obert han d'estar empadronats a Móra d'Ere. L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va apuntar que si no es cobreixen les places es podrà donar servei a usuaris de fora de Móra d'Ebre. Dolors Gurrera (PSC) va preguntar sobre l'horari, que serà de dilluns a dijous, cosa que li va ratificar l'alcalde. S'aprova per unanimitat.
6. Ratificació del decret d'Alcaldia de nomenament de representants a la Comissió Municipal de Delimitació. Es van nomenar Joan Piñol i Raúl Oliván (CiU), Francesc Launes (PP), Hermeregild Sabaté (tècnic municipal) i Dora Fornós (secretària). Unanimitat.
7. Es va aprovar el nomenament de jutge de pau, titular i suplent. Roland Ribera i Vandellòs (titular) i Manel Asens (suplent). Unanimitat.
8. Es va donar compte del dictamen de la liquidació del pressupost municipal de 2015 (nou punt inclòs inclòs a l'ordre del dia per urgència). El regidor d'Hisenda, Sixte Melchor (CiU), va explicar que l'Ajuntament va tancar l'any 2015 amb un resultat pressupostari ajustat de 189.000 euros, la qual cosa significa que l'Ajuntament va gastar 189.000 menys dels que va ingressar. El regidor també va assegurar que "tanquem amb romanent de tresoreria per despeses generals de 520.000 euros en positiu".
Altrament, Melchor va indicar que "si l'Ajuntament ara anés a demanar un préstec podria sol·licitar un crèdit de 163.000 euros". Pel que fa a la regla de despesa, que preveu que els ajuntaments no poden fer inversions per valor de més d'un 15% respecte a les de l'any anterior, "ens trobem en un -4,77, amb la qual cosa totes les inversions han complit els paràmetres legals".
L'únic punt que no complia l'Ajuntament dels paràmetres requerits per la normativa és el de deute. El regidor va explicar que el deute es va reduir en 470.000 euros, aproximadament: "estem en un ràtio del 110,82%, si bé al 2016 tancarem vora al 90% o 80%".
Pel que fa al termini de pagament mitjà a proveïdors, al quart trimestre de 2015 es va allargar lleugerament per sobre de l'establert per la llei a causa de la despesa que va suposar l'obra de reforma del passeig de l'Ebre. L'Escola Municipal de Música i Dansa, però, pagava 24 dies abans del termini legal, i la Societat Esportiva, 14 dies per sota del termini màxim.
L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va remarcar que "feia molts anys que l'Ajuntament no tenia capacitat d'endeutament". També va destacar que el percentatge d'endeutament del 110,82% només excedeix un 0,82% el límit establert, si bé el consistori partia d'un endeutament del 178%. Segons l'alcalde, "podem afirmar que si mantenim el nivell de gestió actual, aquest mandat podríem deixar la situació econòmica de l'Ajuntament molt normalitzada".
9. Mocions que van presentar els grups municipals.
9.1. Moció presentada per CiU, ERC i PSC contra de l'acord entre la Unió Europea i Turquia per la crisi dels refugiats. La moció demana al govern espanyol en funcions que bloquegi l'acord al qual ha arribat la Unió Europea amb Turquia que preveu el retorn dels refugiats sirians de Grècia a Turquia. Es va aprovar per 12 vots a favor (CiU, ERC i PSC) i 1 abstenció (PP).
9.2. Moció del PSC que demana destinar a les Terres de l'Ebre el 50% dels recursos que generi l'impost nuclear. La regidora Dolors Guerrera (PSC) va defensar la moció, que demanava que la Generalitat destinés un 50% de l'anomenat impost nuclear als municipis de les Terres de l'Ebre i no el 10% que preveu la llei. Aquests recursos es destinarien a un Pla d'industrialització del territori, tenint en compte els tancaments previstos d'empreses com les centrals nuclears i Ercros.
Cinta Agné (ERC) va qualificar la moció oportunista. L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va subscriure els arguments contraris a la moció exposats per ERC. Francesc Launes (PP) es va sumar als arguments d'aquests grups.
La moció es va rebutjar per 2 a favor (PSC) i 11 en contra (CiU, ERC i PP).
9.3. Moció d'ERC que demana la retirada de la simbologia franquista al terme municipal de Móra d'Ebre. La regidora Cinta Agné (ERC) va exposar els arguments de la moció, que sol·licitava la retirada de les façanes dels edificis les plaques de l'"Instituto Nacional de la Vivienda" amb simbologia franquista i qualsevol altra simbologia d'aquesta mena. També va demanar la redacció d'un inventari de llocs i espais vinculats a la memòria democràtica, i que se senyalitzin. Un altre punt demanava restituir la dignitat i memòria de les persones perseguides durant períodes dictatorials.
Joan Piñol (CiU) va explicar que des del seu grup "condemnem la dictadura de l'Estat espanyol i no podem aprovar cap actitud de la dictadura". Tot i això, l'alcalde va considerar que les plaques esmentades "formen part de la història del nostre municipi". També va anunciar que "no estem en el millor dels moments econòmicament parlant" per invertir diners en aquesta qüestió. Va assegurar també que "ens obrim a parlar en positiu per a realitzar un inventari dels espais i per a crear una comissió per reforçar la memòria d'aquells que va patir aquells fets".
Dolors Gurrera (PSC) va explicar que "votarem a favor".
Cinta Agné (ERC) va replicar dient que "hi ha una llei que insta les institucions a retirar aquesta simbologia" i que les plaques tenien una vigència de 30 anys, que ja s'han complit amb escreix.
La moció es va rebutjar per 5 vots a favor (ERC i PSC) i 8 en contra (CiU i PP).
9.4. Moció d'ERC per declarar Felip VI persona non grata a Móra d'Ebre. Cinta Agné (ERC) va anunciar que "retirem la moció".
9.5. Moció d'ERC per al desplegament de la llei de la LGTBfòbia (lesbiames, gais, bisexuals i transsexuals) al municipi. La moció demana que l'Ajuntament realitzi accions per al desplegament d'aquesta llei i que es declari Móra d'Ebre com a poble respectuós per la diversitat sexual. En un altre punt, la regidora Cinta Agné (ERC) va sol·licitar que els dies 17 de maig (Dia Internacional contra la LGTBfòbia) i el 28 juny (Dia Internacional de l'orgull LGTB) onegi la bandera de l'arc de Sant Martí a la plaça de Dalt o al passeig del Pont.
Dolors Gurrera (PSC) va manifestar estar "totalment d'acord" amb la proposta.
Joan Piñol (CiU) va donar suport a la moció.
Moció aprovada per unanimitat.
9.6. Moció presentada per tots els grups municipals a favor de la reforma horària. La moció demana el retorn de Catalunya als horaris anteriors al franquisme adaptats a la realitat actual. Aprovada per unanimitat.
9.7. Moció presentada per CiU en defensa de les diputacions. La moció manifestava la necessitat de mantindre les tasques de les diputacions catalanes, independentment de la seua denominació, fins que Catalunya no disposi de la seua planificació territorial, ja que es considera que els serveis i els recursos de les diputacions són essencials per als ajuntaments petits.
Cinta Agné (ERC) va assegurar que propostes com aquesta no s'haurien de tractar si Catalunya vol ser un nou estat.
Moció aprovada per 8 a favor i(CiU i PP) i 5 abstencions (ERC i PSC).
9.8. Moció presentada per CiU i ERC per demanar que el 10% de l'impost nuclear es destini a projectes que fomentin la reactivació econòmica de les àrees nuclears i a pal·liar els dèficits en infraestructures.
Dolors Gurrera (PSC) va explicar que "hi estem d'acord, però creiem que el 10% és injust i insuficient, i és una oportunitat perduda que no sigui un percentatge més elevat".
Francesc Launes (PP) va anunciar l'abstenció del seu grup.
Es va aprovar per 10 vots a favor (CiU i ERC) i 3 abstencions (PSC i PP).
9.9. Declaració institucional de tots els grups presents a l'Ajuntament de suport a l'Ajuntament i al poble de Flix pel tancament d'Ercros. La moció dóna suport a la declaració aprovada per l'Ajuntament de Flix davant l'anunci de tancament de la fàbrica Ercros.
10. Informació d'Alcaldia. L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va donar a conèixer que aquesta setmana s'han iniciat les obres de construcció de pistes de petanca al passeig M. Miracle Descarrega, vora la residència Natzaret, amb un termini d'execució de 20 dies.
També va informar que s'han fet unes obres de rehabilitacio a l'espai on s'ubicarà el mercat.
L'alcalde va anunciar que davant la necessitat de disposar d'un local a mode de Casal Municipal, que permeti fer front de qualsevol esdeveniment festiu o cultural davant d'inclemències metorològiques, "hem demanat un estudi per a rehabilitar la plaça de toros per a aquest ús, a fi i efecte de veure quines possibilitats i costos tindria el projecte".
També va informar que s'ha sol·licitat una subvenció a la Diputacio per dotar d'equipaments el parc saludable que s'ubicarà a la plaça de davant de la residència Natzaret i l'institut Julio Antonio.
Finalment, l'alcalde va anunciar que s'ha exhaurit el termini del Ministeri d'Indústria per donar resposta al recurs d'alçada presentat pel consistori a causa de la denegació d'una subvencions en el marc de la convocatòria d'ajuts per al reequilibri territorial, foment del turisme i dels llocs de treball als municipis d'àrees nuclears espanyoles, perquè la sol·licitud no comptava amb un acord d'alcaldia. Després d'explicar els antecedents d'aquest cas, l'alcalde va demanar als grups que valoressin la possibilitat de presentar un contenciós administratiu a la decisió del ministeri o, per contra, intentar obtindre la subvenció en la convocatòria d'enguany.
11. Precs i preguntes. No en va haver cap.