30/04/2021

Anna Maria Bel i Bàrbara Kasprowicz parlen del Dia Internacional de la Dansa a Tortosa


Ahir va celebrar-se el Dia Internacional de la Dansa i, en motiu de l'efemèride, la sala petita de l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa va acollir la conferència "La Dansa. Ahir i avui", a càrrec de les ballarines Anna Maria Bel i Bàrbara Kasprowicz.

Bàrbara Kasprowicz va estudiar ballet clàssic a l'Òpera de Varsòvia, essent la primera promoció que hi estudià després de la seva reconstrucció acabada la II Guerra Mundial.

Kasprowick va estar ballant a l'Òpera de Varsòvia durant set anys i, més tard, després d'obtenir una beca del Ministeri de Cultura rus, va poder estudiar a l'Escola d'Art Dramàtic de Moscou i essent també de les primeres promocions instruïda amb la metodologia d'Agrippina Vaganova, que deixava enrere les cotilles franceses i s'inspirava més amb el ballet-pantomima de l'Escola Italiana de Cecchetti.

Quan ja s'havia enretirat del ballet professional, l'escenògraf, Fabià Puigserver, va trucar-li des de Barcelona per tal que crees i dirigís la companyia de Teatre del Liceu, però aquest va haver de fer-li un visat per poder desplaçar-se des de Rússia, ja que en aquella època encara hi havia el règim franquista. Més tard, s'incorporà com a professora a l'Escola Eulàlia Blasi i a l'Institut del Teatre, on va ser la professora dels germans dansaires de "Los Vivancos".

Per la seva banda, Anna Maria Bel va ser l'encarregada de llegir el manifest del Dia Internacional de la Dansa. Bel explicà també la seva història personal vinculada a la dansa que començà quan després del batxillerat se n'anà a estudiar a Barcelona amb el mestre avantguardista, Joan Tena, que li va permetre entrar a la companyia del Teatre del Liceu. Allà va estar actuant al Liceu i al Teatre de Girona, amb el professor Joan Magrinyà, debutant per primer cop a l'escenari amb la soprano Victòria dels Àngels.

Malauradament, Bel no va poder continuar els estudis perquè el seu pare li impedí perquè havia hagut una crisi econòmica familiar i volien que aportés ingressos a la família. Un cop a Tortosa va fundar un estudi de ballet i es casà amb l'escriptor, Manuel Pérez Bonfill. Bel no va poder reprendre els estudis de dansa fins als quaranta anys que va marxar aprofitant que els seus fills marxaven a la universitat per formar-se en la nova disciplina i va ser allà on va conèixer a Kasprowicz.

Bel va recordar des de l'escenari que a dia d'avui "la dansa continua sent la germana pobra de les arts" i que "a Catalunya, per desgràcia, només es formen ballarins d'exportació perquè aquí no hi tenen sortida". Per acabar reclamant que "la dansa ben feta ajuda a créixer tant físicament com intel·lectualment".

L'acte va acabar amb la interpretació del I Acte del Llac dels Cignes, per part de la ballarina, Paula Ruiz. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor de cultura, Enric Roig, van fer-los el lliurament d'un exemplar del llibre desplegable dels 7 tresors de la Capital de la Cultura Catalana com a agraïment.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 28 d'abril de 2021


Redactat per: Irene López