08/03/2021

L’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre commemora el 8-M

En motiu del Dia Internacional de les Dones, la Sala Terres de l'Ebre de l'edifici de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre ha acollit l'acte institucional que ha organitzat conjuntament l'Institut Català de les Dones (ICD), l'Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre.

L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ICD a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, que ha destacat que "volem reivindicar que les xiquetes puguin ser de grans allò que elles vulguin i no allò que els estereotips de gènere que hi ha a la societat els marqui" i que espera que el d'avui "sigui un acte de sensibilització de cara a la societat perquè puguem acabar sent iguals els homes i les dones". Tot això en un acte emmarcat per la campanya "Dones i homes corresponsables!" que engega l'ICD per aquest 8-M.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha expressat que "ens sumem en aquesta celebració i reivindicació del dia de la dona per continuar, una vegada més, fent passos cap a endavant per tal de trobar-nos en una situació de plena igualtat que encara no tenim a dia d'avui". Roigé ha recordat que "des de l'Ajuntament continuem aplicant polítiques per tal d'anar en aquesta direcció des del Servei d'Atenció a la Dona o amb el Pla d'Igualtat".

Des del Consell Comarcal, el seu president, Xavier Faura, ha dit que "és una realitat la diferència de tracte i les desigualtats entre els homes i les dones i que encara s'ha posat més de relleu en aquests dies de pandèmia on les dones han tingut més dificultats de denunciar els casos de violència masclista". Uns fets que, segons apunta, "s'han constatat des de les diferents administracions com el Consell Comarcal o el SIAD que ha rebut fins a 788 consultes". Faura ha explicat, en aquest sentit, que "des del Consell Comarcal hem obert un contracte programàtic per donar feina a dones que estan en situació d'especial vulnerabilitat".

A continuació, s'ha projectat el vídeo que han elaborat conjuntament els alumnes de 14 centres educatius del territori en el qual llegeixen el manifest unitari del 8-M. Algunes d'aquestes escoles i instituts participants són: l'Escola de La Mercè de Tortosa, l'Escola 3 d'abril de Móra la Nova, l'Institut Sagrat Cor d'Amposta, l'Escola Les Eres de Rasquera, el Seminari Diocesà Sagrada Família de Tortosa, l'Escola Saba Verda International School de Vinallop o l'Escola Sant Miquel de Deltebre, entre d'altres.

Finalment, s'han retransmès també dues representacions teatrals que es van fer al Teatre-Auditori Felip Pedrell. Es tracta de les teatralitzacions de dos dels contes inclosos al recull "Som fortes i valentes" que es va presentar fa uns mesos. Els contes escollits han estat "I per què no?", a càrrec de l'alumnat de l'Escola de Remolins de Tortosa, i "Hannah, la noia diferent", a càrrec de l'alumnat de l'Escola El Temple de Tortosa.

L'acte s'ha retransmès en streaming a tots els centre educatius a través del Canal TE, ja que, s'ha volgut complir amb les restriccions d'aforament i amb les mesures sanitàries marcades pel PROCICAT com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 8 de març de 2021


Redactat per: Irene López