01/03/2021

De visita virtual a la XXVI Fira de l’Oli i V de la Garrofa de Jesús

És dissabte a la tarda i la tradició manaria que a les 16:30h ens esperen les autoritats de la ciutat a l'edifici de l'EMD de Jesús per oficiar la signatura del Llibre d'Honor amb l'inaugurador de la XXVIª edició de la Fira de l'Oli i Vª de la Garrofa de Jesús, Mn. Paco Vives. A les 17h es faria la inauguració oficial a la plaça de la Pèrgola amb la tradicional tallada de la cinta i la foto col·lectiva amb les pubilles i pubilletes del poble. Aleshores, acompanyats per les xarangues i colles de la Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans ens desplaçaríem fins a la plaça de la Creu on l'escenari i les cadires anuncien que ens toca escoltar el pregó inaugural. L'alcalde-president, Víctor Ferrando, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l'inaugurador de la Fira, Mn. Paco Vives, farien els seus parlaments guarnits amb la camisa de Mestre Morter i després recollirien llibres, distintius i morters com a obsequis de regal. El temps just per a una foto de família i a començar la visita oficial per tots i cadascun dels estands de la Fira. Es comença sempre per dalt, on s'hi troben els estands oficials del mateix comitè de la fira, la ràdio que retransmet en directe els actes, Aigües de Tortosa, la Diputació de Tarragona o els mítics de les maquinàries de Primitivo Conesa al començament del C/ Daniel Mangrané. Aleshores faríem una aturada al senyor que ens parla sempre de les ferradures i de com s'esquilen els rucs i visitaríem la mostra de molins de torn d'oli que s'exposa al bell mig de la plaça de la Pèrgola.

A continuació, la visita als estands del menjar, que sempre s'ubiquen a la part coberta de la Pèrgola, i on sempre ofereixen a les autoritats alguna cosa per picar. Allà també s'hi ubiquen els mostradors dels restaurants participants de la Mostra Gastronòmica i l'estand del Consell Comarcal.

I per acabar, la visita als estands del pavelló cobert on ara s'hi ubiquen, principalment, els estands relacionats amb el producte de la garrofa i que vénen a la fira a demostrar com són els seus productes. A més, l'espai de demostració culinària de l'Escola de Cuina i Hosteleria de l'Institut Dertosa. Això sí, sense deixar de banda les exposicions de les maquetes que recreen els més de 100 molins d'oli que hi havia antigament a Jesús i que fa cada any l'escultor, Pepe Bort, així com també les exposicions fotogràfiques, el lliurament dels premis del Concurs de Dibuix, l'exposició d'estris del camp o l'exhibició-concurs de les aus de raça.

I després d'una intensíssima tarda, com també manaria la tradició, hauríem d'acabar la nit amb un bon entrepà de baldana acompanyat d'allioli a la barra del bar.

Però, tot això aquest any no ha estat possible a causa de la crisi de la pandèmia del Covid-19 que s'inicià just fa un any. Com ja hem explicat aquests dies, des de l'E.M.D. de Jesús no es van voler quedar sense fira i, per això, malgrat la situació van decidir organitzar la fira de manera virtual a través de la plataforma firesvirtuals.cat. I com es fa una visita digital a una fira?

Doncs bé, en primer lloc, tot s'inicia amb els discursos inaugurals. Així doncs, l'alcalde-president de l'E.M.D. de Jesús, Víctor Ferrando, comenta que "virtualment podrem viure igualment la fira i visitar espais com l'Àgora amb les millors ampolles d'olis de les nostres terres". Va agrair la feina feta a tot l'equip de fires, així com a Pere Panisello que ha deixat el càrrec de president de la fira en substitució de Joaquim Vallès. Finalment també va parlar del lot de productes que se sortejarà aquest any i els diners recaptat del qual aniran destinats al Projecte Emma.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destaca que "la pandèmia que ja fa gairebé un any que dura també ha tingut repercussió en la fira de referència del sector oleícola de la nostra contrada", però que "encara que no puguem compartir els bons moments que sempre depara la fira quan et retrobes amb els amics o coneguts, això no vol dir que no haguem de celebrar-la". És per això que Roigé agraeix a l'organització de la mostra "el seu esforç i el seu enginy" per mantenir l'edició de manera virtual. Finalment, ha agraït també la feina feta per part de tot el personal sanitari de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús "que han posat tota la dedicació i la professionalitat al servei de les persones que més ho han necessitat".

El president d'EiG (Empreses Innovadores de la Garrofa), Josep Borràs, ha explicat que "aquesta és una associació amb personalitat jurídica i sense ànim de lucre que representa totes les empreses de la garrofa i de garrofí de l'Estat espanyol" i que "estem investigant en noves varietats que ofereixin un millor producte a través d'uns terrenys destinats a l'R+D+I a la Finca Forcallet del terme de Roquetes". Per acabar agraint a totes aquelles empreses de les Terres de l'Ebre que han apostat per la garrofa com a producte, com ho és el cas de: Xocolates Creo, Cervesa Nel, l'Aiguardent de Prat de Comte, el restaurant de La Torreta de Remolins, l'Institut Dertosa o el restaurant d'estrella Michelin de l'Antic Molí d'Ulldecona, entre d'altres.

Als parlaments s'hi suma també Jordi Curto, que ha estat designat president d'honor del XXVIIè Concurs de Tasts d'Olis. Curto ha dit que "és un orgull ser el president d'honor del concurs del que és un dels productes estrella de les nostres taules" i ha afegit que "hi ha encara molta feina a fer, però anem per bon camí si continuem treballant fort pel territori".

Però el vídeo més colpidor i més interessant de tots és el del discurs inaugural de Mn. Paco Vives, el mossèn de la Parròquia de Jesús, molt apreciat i valorat per la ciutadania. Des del pati de la Immaculada, Vives comença el discurs explicant que "la psicologia ens diu que quan la gent fa confiança a una persona, si aquesta no cau en el perill de creure's el millor de tots, això li donarà una gran satisfacció i l'ajudarà a fer les coses millor, sobretot les que fa de cara als altres, i això és el que se'n diu la teràpia de l'elogi".

De l'elogi a les persones que li han servit d'exemple, com la seva mare, plegadora d'olives, que li va saber transmetre l'estima pel territori i pel seu paisatge. És aquí on Vives explica que, en motiu del desè aniversari de l'E.M.D. de Jesús, va escriure una llegenda que es representà al poble en aquell moment.

La llegenda comença per l'ensenyança tot explicant, a mode d'historieta, que "la Veritat anava per la vida tota trista perquè ningú l'escoltava, perquè es considerava lletja i creia que ningú la volia. Un dia es troba amb la Llegenda que li diu que això no és cert i que s'ha de posar les seves joies i guarniments perquè li facin cas, ja que, als homes no els agrada la Veritat que aquesta està nua". I quina és la veritat a la que es refereix Mn. Paco? Doncs a la veritat de la història del poble de Jesús que narra a través de l'explicació de la llegenda. Una llegenda que explica la història d'un caminant que baixava del Coll de l'Alba i que s'aturà a Mig Camí per descansar. Des d'allà va veure la posta de Sol sobre la nostra vall i els ulls li digueren que més enllà del riu hi havia una vall preciosa feta de terres d'al·luvió que anaven cap al mar i de les terres pedregoses del Mont Caro. Les cames aleshores li respongueren que el portarien fins allà, mentre que l'olfacte li explicà que podria eixamplar els seus pulmons respirant les aromes de flors que transportava el vent. Però, és el cor el que finalment li diu que totes les parts del cos han de treballar com un sol poble en el qual les diferències no siguin un obstacle, sinó un camí cap a la convivència entre tots. I així va ser com el caminant va tenir la força d'anar fins a la vall i va plantar la tenda al costat del Convent dels Franciscans i allà més i més gent s'hi aplegà i formaren el raval vell. Als terrenys de Pinyana un altre poblat fundà el raval nou i el dia que decidiren unir-se van donar lloc al naixement del poble de Jesús.

"De tot el que us he explicat, el que no és mentida és veritat. I el que és veritat és el missatge que el conte vol transmetre: que Jesús és un poble amb una gran història". Una manera original per parlar de l'estima que té pel seu poble, "un poble agrícola amb més de 100 molins d'oli que el van fer ser terme de referència a tota la rodalia" i és que, per Vives, "l'oli és un símbol de benestar i de Pau i té moltes aplicacions en el nostre dia a dia: per al menjar, per a il·luminar llànties i gresols, per les seves propietats curatives o per a la cosmètica".

I és que no ha pogut estar-se de parlar del passat del poble posant en valor que "en els temps en què llegir i escriure era una cosa que estava a l'abast de molt pocs, a les casetes de camp es transmetien oralment els coneixements i s'aprenia així la història del nostre poble. Les cases de camp eren, doncs, una escola de saviesa". De saviesa com la de la seva mare, de qui ens recorda l'anècdota del que ella anomenava com a "l'estel farineter" i és que treballaven tant de Sol a Sol que quan tenien preparat el plat de farinetes a la taula veien brillar al cel el darrer estel de la nit.

Acabant el seu discurs tot recordant que "la Bíblia parla de l'olivera com a un símbol de saviesa, d'excel·lència i de prosperitat, un símbol de convivència i de Pau".

Continuant amb la visita, a l'aplicatiu web es pot aprendre a fer delicioses receptes culinàries com les galetes de garrofa i xocolata Creo, el caneló replet de mandarina i crema de xocolata blanca i oli del Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda o el pastís de crema de garnatxa blanca de la Cuina de la Lore, entre d'altres.

Però si la cuina no és el vostre fort, sempre us podíeu distreure escoltant el concert de la Banda Manel Martínez i Solà o les demostracions de les anteriors colles de grallers i dolçainers dels Països Catalans.

Tot i que també hem pogut conèixer de més a prop les noves maquetes de l'escultor Pepe Bort sobre els molins d'oli. I és que, al vídeo on ens les mostra, apareix acompanyat de l'arquitecte del COAC, Marc Ferrando, que explica que estan buscant persones del poble o dels voltants que tinguin informació sobre algun dels cent molins que hi va haver, tot i que en diferents períodes històrics, al terme jesusenc. El motiu és la realització d'un estudi que permeti censar-los tots i poder transmetre i fomentar la seva història. Aquells que disposin d'informació poden adreçar-se a: m.ferrando@coac.net.

I per últim, com en tota fira pertoca, cal fer un tomb pel expositors i veure quin de tots ofereix el producte que més ens agrada per comprar-lo, en aquest cas, on-line. Els estands participants de la XXVII Fira de l'Oli de Jesús i V de la Garrofa han estat: DOP Baix Ebre-Montsià, Embotits Casolans de Planoles, el Forn Carlos Ripollès, Soldebre, EiG, Factoria EbreWine, DOP Terra Alta, Rústiques Faiges, MitoPlant, Mas Beturià, Identitat, La cuina de la Lore, la Cooperativa de La Granadella, Colomé Mulet, Montsagre, Primitivo Conesa, el Molí d'Oli Forès, l'Escola Agrària de Gandesa, Ous Roig, Ous Ferré i Tallers Jumaper.



Jesús (Tortosa), Terres de l'Ebre, 1 de març de 2021


Redactat per: Irene López