17/12/2020

Calvet reclama a l'Estat la declaració d'emergència per actuar de manera immediata al Delta, i protegir-lo de properes llevantades


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reclamat avui a l'Estat que faci la declaració d'emergència necessària per a protegir de manera immediata el Delta de l'Ebre de futures llevantades i reparar danys causats l'any passat pel temporal Gloria.

Després de la reunió de la Taula de Consens del Delta de l'Ebre, que inclou els 7 municipis de la zona i les dues comunitats de regants, Calvet ha explicat que el Govern té a punt una partida pressupostària per a executar un projecte presentat per la Taula que compta amb el vistiplau del Govern, que implicaria l'estesa de sorres en diversos punts malmesos de la línia de la costa, per a la seva restitució i reforçament davant possibles nous temporals. L'objectiu, ha dit, és "actuar amb la màxima celeritat, perquè estem en època de llevantades, i abans no entrin altres condicionants com el període de nidificació d'aus".

 

Calvet ha afegit que "l'aportació del Govern hi és per actuar en l'emergència, i per les quantitats que siguin requerides per resoldre l'emergència, però també, i sobretot, per actuacions estructurals", en referència als 6 milions previstos al pressupost de la Generalitat.

Posició comuna davant el Pla Hidrològic

El conseller també ha assegurat que en el marc de la Taula, s'ha acordat treballar conjuntament la posició de la part catalana davant de documents estratègics que està elaborant l'Estat, com són el Pla hidrològic i el Pla de protecció del Delta. També han acordat treballar conjuntament un tercer document estratègic, pendent d'elaborar per part del Govern: el Pla de gestió dels espais de xarxa Natura 2000. Així, Calvet ha refermat la voluntat del Govern de consensuar amb la Taula els tres documents que han de marcar l'horitzó de les actuacions al Delta a mig i llarg termini.

Aprofitar fons europeus

D'altra banda, el conseller ha insistit que "cal estar atents als mecanismes de finançament extraordinaris que s'estan mobilitzant davant de la pandèmia per actuar al Delta". La Comissió Europea ha marcat que tots els fons europeus han de centrar-se en una reactivació econòmica i una major resiliència que posi l'Agenda Verda al centre. Per això, ha defensat que cal preparar, elaborar i sumar projectes a aquesta llista prioritària que ha de rebre fons europeus. "Actuarem conjuntament per no perdre cap oportunitat de finançament extraordinari per actuacions que evitin la regressió del Delta", ha conclòs.