27/02/2021

Es presenta el cicle “Cada Mes Un Mos” al Mercat Municipal de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest matí el cicle "Cada Mes Un Mos" al Mercat Municipal. Aquesta és una iniciativa que s'emmarca en l'àmbit gastronòmic de la capitalitat de la Cultura Catalana 2021 i té com a objectiu ajudar a difondre les menges més destacades de la ciutat potenciant-les i promocionant-les arreu de Catalunya.

S'ha volgut iniciar aquest mes fent-ho coincidir amb la inauguració de la XXVI edició de la Fira de l'Oli i de la Garrofa de Jesús. Així doncs, el producte escollit ha estat l'oli i s'ha donat a conèixer a través de l'espai del programa culinari de Ràdio Tortosa, "El rustifaci i les pitances" en el qual l'Àngels Pallarès ha parlat de la història de la cultura de l'oli i en Pepe Bort ha conversat amb el guanyador del concurs de tasts de l'Àgora de l'Oli, Albert Barrobes, de la cooperativa d'Alanterres d'Horta de Sant Joan.

El regidor de cultura, Enric Roig, ha explicat que "cada mes s'escollirà un producte diferent com ho poden ser els pastissets, la baldana, la clementina, la xocolata, els productes d'horta, la baldana, les garrofetes del Papa, el panoli o l'abadejo. Aquest darrer serà el producte del proper mes, en motiu de la Setmana Santa.

I davant de la impossibilitat de poder organitzar demostracions culinàries en directe i que la ciutadania del Mercat pugui tastar els productes, la idea del consistori i del comitè organitzador de la CCC ha estat que tots els ciutadans que ho desitgin puguin compartir fotografies del producte de cada mes a les xarxes socials acompanyant-les del hashtag: #CulturaÉsMenjar.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha posat en valor el menjar perquè "volíem que tingués importància dins de la CCC perquè nosaltres també som el que mengem", afegint que "som un municipi molt ric, també gastronòmicament". A més, ha felicitat el guanyador al Millor Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Fira i ha tingut un especial record per al municipi jesusenc, ja que aquest va ser, l'any passat, el darrer certamen firal que es va poder celebrar abans que ens confinessin a tots per la pandèmia.

Finalment, l'alcalde-president de l'E.M.D. de Jesús, Víctor Ferrando, ha explicat que "les oliveres i les garrofes formen part del paisatge des del moment de les civilitzacions i, al llarg dels anys, s'han transmès oralment les tradicions del seu cultiu i la seva cura i això també és cultura". Posant èmfasi també en la importància de la formació a les escoles agràries, ha recordat que "ara no ens sorprèn que l'oli sigui un producte que estigui reconegut i valorat gastronòmicament com de qualitat Gourmet, però a les primeres edicions de la fira la seva exportació era molt limitada i la seva comercialització es feia amb garrafes de 5 litres. Ara ha canviat molt i volem que amb la garrofa acabi passant el mateix perquè també és un referent gastronòmic".



Tortosa, Terres de l'Ebre, 26 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López