09/03/2021

Concentració pel 8-M a Tortosa, marcada per la pluja


Ahir al vespre la Plaça Barcelona va acollir la concentració en motiu del Dia Internacional de les Dones, tot i que el mal temps va marcar una jornada amb una baixa participació.

Les assistents es van concentrar a la plaça des de la qual diverses representants d'associacions i col·lectius del territori van aprofitar l'ocasió per fer sentir les seves reivindicacions en defensa dels drets de les dones.

En aquest sentit, Irene Gas, representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), explicà que "el sistema ens aboca a feines precàries i perpetua la violència estructural cap als nostres cossos que ens dificulta l'accés als drets bàsics" i que "un 70% de les afectades són dones". Denunciant també que malgrat la prohibició d'efectuar desnonaments per la situació de crisi econòmica derivada del Covid-19, a Catalunya ja n'hi hagut 5.737.

Per la seva banda, Aya Ashmir, membre transsexual del col·lectiu LGTeBre, va dir que "no som rivals, sinó iguals i, per això, ens fa falta la sororitat per combatre juntes totes les batalles contra el masclisme i guanyar la guerra al patriarcat" i que "totes les dones patim la gran xacra d'aquesta societat que és el patriarcat".

A més, reivindicà que "la pandèmia que vivim no és només la del Covid, ja que, la del masclisme la portem aguantant des de fa molt temps i no hi ha cap mascareta ni vacuna per a un abús, una violació o un assassinat on l'única solució és la prevenció d'aquests comportaments amb la conscienciació i la solidarització de totes i tots". Per acabar demanant que "es creï un món on la teva filla, la teva mare, la teva àvia o la teva germana puguin estar tranquil·les, segures i empoderades i no hagin d'aguantar aquesta injusta desigualtat".

En el seu torn, Mariam Oubghouz, representant del col·lectiu de dones musulmanes, va dir que "patim discriminació i tenim dificultats per assolir els nostres objectius i ens trobem amb entrebancs en el nostre dia a dia. Com pot fer una persona vida normal si no tenim els nostres drets bàsics?" i que "quan es parla d'immigració moltes vegades es parla d'homes i ens oblidem de les dones que cada dia treballen per tirar endavant la família".

Finalment, la representant de l'Assemblea Feminista de l'Ebre, Núria Rodríguez, destacà que "ens sobren els motius per voler acabar amb el masclisme i el sexisme, per lluitar en la construcció d'un món millor i per estar aquí i no quedar-nos a casa", ja que, "la força que tenim les dones unides pel feminisme és imparable". Per acabar recordant que "el sistema provoca nombroses violències i desigualtats d'oportunitats, drets i llibertats, a banda d'impedir construir les nostres identitats lliurement" i que, per tant, "cal enderrocar el sistema heteropatriarcal actuant en tots els àmbits de la societat perquè, malauradament, el masclisme i el sexisme és present a tot arreu".

A l'acte també hi intervingueren altres representants com Mar Vivas, des del sindicat d'estudiants, que denuncià la poca presència de dones als llibres de text, Cinta Sarroca, delegada del col·lectiu d'empresàries de l'IAC, Marisa Panisello, del col·lectiu de dones de l'ANC, o Nawal Talibi, en contra de la discriminació racial.

Així doncs, cal recordar que l'acte va mantenir en tot moment les pertinents distàncies de seguretat en compliment de les mesures sanitàries del PROCICAT davant de la crisi sanitària del Covid-19.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 8 de març de 2021

Redactat per: Irene López