25/02/2021

Presentació virtual de la XXVI Fira de l’Oli i V de la Garrofa de Jesús

L'E.M.D. de Jesús no podrà dur a terme la tradicional Fira de l'Oli tal i com estàvem acostumats a causa de la crisi de la pandèmia del Covid-19. Però els jesusencs no s'han volgut perdre la cita i, és per això, que no han volgut deixar perdre l'esperit de la fira i han decidit acollir-se a la plataforma digital d'Expo Gestió que s'encarrega d'organitzar fires virtuals arreu de Catalunya.

Així ho van anunciar, ahir a la tarda, l'alcalde de Jesús, Víctor Ferrando, i el responsable d'Expo Gestió, Jordi Beumala.

Beumala va explicar que a la web s'intenta traslladar tot el que es trobaria disponible a la fira presencial amb la diferència que es podrà entrar a veure-ho durant les 24h del dia.

Tot i que el portal no estarà visible per al públic fins dissabte, el dia habitual d'inauguració de la mostra, ahir van fer un passi especial per a la premsa. Ens van ensenyar el web a on, en primer lloc, apareixen les salutacions de l'alcalde de l'E.M.D., el nou president de la fira, Josep Ramon Vallès, en substitució de Pere Panisello, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l'inaugurador de la mostra, el mossèn de la parròquia, Mn. Paco Vives.

En aquest sentit, al segon apartat de la web hi apareix l'Àgora de l'oli, l'espai on es poden visualitzar totes les ampolles participants al concurs de millor oli de l'any i també es poden consultar les fitxes tècniques de cadascuna que abans es trobaven exposades al pavelló. Enguany se n'han presentat un total de 42, essent-ne 24 procedents del Baix Ebre o del Montsià. El guanyador es donarà a conèixer la tarda de dijous i, d'altra banda, vinculat amb el concurs de Tast d'Olis, cal destacar que en aquesta ocasió se sortejarà un lot amb totes les ampolles d'oli entre els participants. Per entrar al sorteig es pot fer mitjançant la compra d'un tiquet pel preu de 5€ als establiments del municipi i de Tortosa que estan adscrits al Projecte Emma. I és que els diners que es recaptin amb el sorteig seran en benefici del Projecte Emma, que lluita per millorar la investigació en contra del càncer de mama.

D'altra banda, a la web també s'hi podran trobar les activitats habituals de caire festiu. Aquest és el cas del concert de la Banda Manel Martínez i Solà, la Batukada de les Colles de Grallers dels Països Catalans, l'exposició de bonsais, l'exposició d'estris del camp, l'exposició de maquetes de molins d'oli de Pepe Bort o els participants del concurs de pintura. Tots ells han gravat vídeos o realitzat galeries fotogràfiques per a l'ocasió perquè tothom pugui veure-ho on-line.

A més, a la web també hi haurà l'apartat de la mostra gastronòmica on els visitants podran recordar els plats que els diferents restaurants de Jesús i de Tortosa feien expressament per a la fira i que sempre exposaven, acompanyats de la recepta, al bell mig de la Pèrgola. En aquest nou format, els xefs han gravat un vídeo elaborant la recepta i així tots aquells que ho desitgin podran repetir a casa seva els seus plats.

Per últim, la web té un altre darrer apartat, el dels expositors, on hi surten els habituals participants de la fira amb una carta de presentació i l'enllaç a la seva web on els visitants poden fer-hi comandes. Hi trobem una vintena d'expositors.

Beumala va afegir també que "Fires Virtuals disposa d'un canal de YouTube on es poden veure des de la llista de reproducció tots els vídeos de cadascuna de les mostres que programem". I és que, entre els vídeos, encara fan falta els de les xerrades temàtiques que s'impartiran a través de la plataforma de Zoom al llarg dels dies de la fira. Tal i com va exposar el president de la fira, Josep Ramon Vallès, "la primera xerrada que es farà està organitzada per part de la Cambra de Comerç de Tortosa i tractarà sobre la llotja de preus i el pes de l'oli i anirà a càrrec del president d'Olis Borges, Ramon Pont Amenós", mentre que l'altra ponència "pretén donar un impuls a les escoles agràries del Departament d'Agricultura que hi ha a Gandesa i a Amposta i serà a càrrec d'un exalumne que en farà una demostració pràctica". A més, també hi haurà el tradicional cicle de xerrades Daniel Mangrané.

Per la seva banda, l'alcalde de Jesús, Víctor Ferrando, va dir que "una fira virtual té moltes limitacions però, en temps de pandèmia, abans que no fer res, això permetrà que el nom del nostre poble arribi molt més lluny del que ho feia abans". Ferrando també ha aprofitat l'ocasió per anunciar que el president d'honor del jurat del Concurs de Tasts d'Olis serà Jordi Curto, el cuiner de les paelles i de l'estofat de les festes majors.

Va intervenir també el representant de les Empreses Innovadores de la Garrofa (EiG), Josep Borràs, per explicar que "aquest ha estat un bon any per a la garrofa, ja que, ha estat reconeguda econòmicament a favor dels pagesos per part de la comissió organitzadora" i anuncià que tenien pensat fer un concurs fotogràfic de garrofers, però que l'aplaçaran el temps per participar-hi fins el 15 d'octubre amb la intenció de donar a conèixer el guanyador de cara al certamen firal de l'any vinent.

Finalment, des de l'organització de la Fira de l'Oli, es va voler tenir un sentit record per a Jaume Roé i Arasa, qui fou el veterà president de la cooperativa d'oli de Santa Bàrbara, La Sénia i Freginals, president de la D.O. d'oli d'oliva verge extra del Baix Ebre i del Montsià, Montebre, i que va deixar-nos el passat 9 de febrer després de sofrir una llarga malaltia.



Jesús (Tortosa), Terres de l'Ebre, 24 de febrer de 2021


Redactat per: Irene López