El PSC acusa la Conselleria de Territori de mentir i intoxicar la opinió pública davant les afirmacions del Departament que dirigeix el Conseller Calvet que diuen que La Generalitat vol actuar d'emergència sobre el litoral del delta de l'Ebre, tot i que l'Estat li denega aquesta competència.
La realitat dels fets és que la Generalitat va enviar una carta el 7 de desembre a la Direcció General de Costas el Ministeri de Transició Ecològica demanant actuar amb recursos propis i a l'empara del decret d'obres d'emergència pels danys causats pel temporal Gloria del mes de març aprovat per l'Estat.
El dia 14, una setmana després, el Ministeri contesta a la Conselleria dient que li sembla bé la seva proposta, però que la via per actuar es la que li permet la normativa de Costes, en base la qual, el titular de les zones afectades, en aquest cas el Parc Natural, i per tant la Conselleria de Territori, titular de les competències de protecció de l'espai natural, pot intervenir prèvia presentació d'algun projecte concret. Aquesta proposta, una simple memòria valorada, hauria de definir amb precisió els punts d'extracció i dipòsit de sorres i les quantitats a moure i a dia d'avui encara no s'ha fet arribar.
Independentment d'això, cal recordar que el passat 24 d'abril, el Parlament de Catalunya va aprovar una esmena als pressupost de la Generalitat, presentada pel PSC per valor de 6 milions d'euros per ser destinats a la lluita contra la regressió del delta de l'Ebre. La moció va ser aprovada per tots els grups parlamentaris, excepte per Junts, justament el partit que gestiona la Conselleria de Territori. És a dir, els mateixos que es queixen ara que l'Estat no els deixa actuar, van votar en contra de destinar 6 milions d'euros a lluitar contra els problemes del Delta i malgrat això, i tenint disponibles els diners des de finals d'abril, van enviar la petició a Madrid 6 mesos més tard. Evidentment, amb aquesta actitud difícilment podien preservar els recursos que ara diuen estaven disposats a invertir.
La realitat, es que Junts i de retruc el Govern de la Generalitat, per molt que gesticulen ara perquè estem en precampanya electoral, mai han tingut la voluntat seriosa d'agafar el "bou per les banyes" respecte al que cal fer al delta de l'Ebre i s'han escudat en que les competències d'intervenció en domini públic marítim terrestre son exclusives de l'Estat. Hi ha nombroses declaracions dels responsables de la Conselleria durant tot el 2020 en aquesta línia. Ara diuen que demanaran un informe jurídic per veure si hi ha invasió competencial, en una posició clarament hipòcrita i cínica, intentant crear confusió i mentint descaradament.
De la mateixa manera, hem de desmentir que en el Consell de l'Aigua de la CHE, celebrat el passat 30 de desembre aproves una EPTI (Esquema Provisional de Temes Importants) del delta de l'Ebre, que no preveu els problemes de regressió, subsidència i cabals ambientals suficients. La realitat es que el document aprovat es fa ressò del Pla de Protecció del Delta, que el Ministeri va presentar provisionalment a la Taula de Consens i la Generalitat el passat 18 de novembre, on no només es reconeixen aquestes problemàtiques sinó que es preveuen per primera vegada per part d'un govern de l'Estat, actuacions concretes en format d'estudis i assajos de moviments de sediments fluvials per combatre la subsidència.
Finalment hem d'advertir que d'aquí al 14 de febrer haurem d'escoltat mentides i falsedats per part dels nostres adversaris polítics en referencia a la voluntat real de l'Estat d'actuar al Delta de l'Ebre. La pura realitat és que fins que els Socialistes no hem tornat al Govern a Madrid, el Delta havia estat completament oblidat tant pels Governs del PP com pels independentistes, amb una desinversió absoluta des del 2011. Hem actuat arran dels danys del temporal Gloria invertint 2,2 milions d'euros al Delta, recuperant la funcionalitat del litoral i evitant important pèrdues econòmiques i ambientals. Hem reforçat durant tot el 2020, els punts del litoral que estaven més fràgils a l'espera a l'aprovació de les mesures estructurals que el Pla de Protecció preveu i ho continuarem fent. Hem donat audiència a la Taula del Consens i a la Generalitat perquè opinen sobre el contingut del Pla abans de ser aprovat definitivament i després el posarem a informació pública perquè tothom pugui dir la seua. Per molt que se'ns provoqui, continuarem actuant i dialogant perquè és el nostre estil i perquè estem fermament compromesos en la salvaguarda del delta de l'Ebre i de les persones que hi viuen