El proper dijous 26 de maig la població de Móra d'Ebre acollirà la dotzena edició del Tradijoc: trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, de la totalitat d'alumnes que cursen 1r d'ESO d'ambdues comarques.
Es tracta d'una iniciativa endegada ara fa dotze anys pels professors del departament d'educació física dels instituts de Flix, Móra d'Ebre i Escola Santa Teresa, també de Móra d'Ebre, a la qual s'hi van afegir posteriorment l'institut Terra Alta de Gandesa, l'institut escola de Batea i l'escola d'Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d'Ebre.
Enguany la trobada espera reunir a 224 xiquets i xiquetes en el marc d'una jornada lúdica que ha de permetre la coneixença mútua i la pràctica de més de 20 jocs tradicionals de les Terres de l'Ebre, entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara saltar a la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga...
La jornada es desenvoluparà des de les 9:30 del matí fins a les 14:00 pels carrers i places de Móra d'Ebre. Per al bon desenvolupament de la trobada s'ha previst l'organització de 15 grups heterogenis de 14/15 nens i nenes dels centres educatius esmentats. Cada grup anirà acompanyat per un professor/a que tindrà cura de seguir l'horari establert i la progressió per les diferents zones de joc. A més, en cada estació els alumnes trobaran a joves monitors de l'institut Julio Antonio i del centre Jeroni de Moragas que s'encarreguen d'explicar els jocs i dinamitzar-los.
Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s'ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d'esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d'inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
Per a fer possible aquests objectius enguany comptem amb el recolzament del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'ajuntament de Móra d'Ebre. A més hi col·laboren l'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre amb les aportacions dels quals es dissenya un petit dossier de 52 pàgines que recull l'explicació dels jocs així com el plànol i distribució d'aquests. Aquest dossier es pot despenjar gratuïtament de la pàgina del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.