La Comissió territorial d'urbanisme de les Terres de l'Ebre, presidida pel secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat definitivament el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Deltebre (Baix Ebre), que aposta pel reciclatge urbà enfront els nous desenvolupaments urbans i vol preservar els trets de l'ordenació del municipi que són herència del seu passat agrícola.
El POUM ha estat redactat per la Secretaria d'Agenda Urbana i Territori, a petició de l'Ajuntament, que s'ha encarregat dels treballs complementaris al propi Pla, atesa la situació excepcional del municipi. Fins ara, Deltebre comptava amb unes Normes subsidiàries, un instrument de planejament de caràcter bàsic que ara es revisa i actualitza en el POUM a partir de la lectura de la realitat urbana i territorial d'aquest municipi deltaic.
Deltebre es va crear el 1977, per la segregació de les partides de Jesús i Maria i de la Cava de Tortosa. El terme municipal està completament integrat per terrenys del delta de l'Ebre, de fet, en constitueix la major part de l'hemidelta esquerre i es troba a una altitud màxima de 6 metres sobre el nivell del mar.
El municipi s'estructura amb un nucli urbà, que integra les antigues pedanies de Jesús i Maria i la Cava, i la urbanització de Riumar, a més de diverses edificacions disperses envoltades per camps d'arròs. Tres quartes parts de la població es concentren al nucli urbà central i el municipi viu una tendència a l'estabilització en el seu número de residents.
La voluntat principal de l'Ajuntament és preservar en la mesura del possible el teixit urbà existent, apostant per ordenacions de poca densitat, en coherència amb la manera de viure dels deltebrencs. També vol relligar la trama urbana situant els nous habitatges en espais buits del sòl urbà.
Així, el POUM que ara s'aprova prioritza el reciclatge urbà enfront les noves extensions, situant els creixements necessaris en els espais no ocupats dels nuclis històrics de la Cava i Jesús i Maria. Al mateix temps, dóna valor als trets de la configuració del nucli, d'orígen agrícola, i reconsidera el model de densificació, proposant les tipologies d'habitatge que millor s'adapten a les característiques del territori. Com a conseqüència, es redueix considerablement el sòl urbanitzable delimitat i el nombre d'habitatges nous respecte el planejament vigent.
El POUM incrementa els espais lliures tant a l'interior del nucli urbà com al seu entorn, prioritzant la seva ubicació en les dues façanes principals: els espais vacants a banda i banda del pont lo Passador, on es vol habilitar un parc fluvial, i el Passeig del Carrilet, al nord del municipi. Els espais naturals es volen planificar de manera estratègica, tenint en compte els valors agrícoles de l'entorn i el seu potencial com a actiu primordial de Deltebre.
Atesa la condició de municipi deltaic, el nou POUM posa especial cura en donar resposta als riscos naturals, especialment els derivats de la inundabilitat, per dotar Deltebre d'una capacitat resilient adequada.