Ahir a la tarda la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va acollir la presentació del nou llibre de l'historiador, Jacobo Vidal, "Gènesi i agonies de la catedral de Tortosa". El llibre ha estat editat conjuntament amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili i és un llibre bilingüe en català i anglès de 200 pàgines en total.
La presentació va anar a càrrec del representant de l'editorial de la URV, Jaume Llambrich, així com també de la professora d'història medieval de la URV, Licia Buttà, que va explicar que "conec a Jacobo des de fa molts anys i l'admiro per la seva capacitat de descobrir el patrimoni i fer llum de tot el que hi troba". En aquest sentit, destacà que "el llibre explica les veritats sobre la catedral i dedica moltes pàgines a la distribució de l'espai o als plànols del segle XVI". Per posar en relleu també que "és un llibre valent que no amaga les crítiques de l'autor, que parla de patrimoni i de les restauracions que s'han fet o s'haurien de fer a la catedral".
Per la seva banda, Jacobo Vidal, va agrair les institucions haver fet possible l'edició del llibre, en especial també a la representant de la UB, Cinta Moreso. Vidal explicà que "es tracta d'un llibre de llarg recorregut, ja que parteix dels primers articles acadèmics escrits l'any 2000 i de les ponències de recerca medieval realitzades amb l'IRMU".
I d'aquesta manera, Jacobo Vidal determina que el seu escrit es divideix en tres parts. La primera és la que narra el context històric i geogràfic de la catedral i del Bisbat, des d'on ofereix una breu explicació sobre el Palau Episcopal.
A la segona part se centra en l'anàlisi del procés constructiu de la catedral amb els aspectes més importants com la gènesi de l'obra a través de curiositats com l'arquitecte Bernat d'Alguaire que va anar fins a Avinyó per aprendre a construir una catedral. Per aquesta raó la Catedral de Santa Maria té un absis d'inspiració francesa. Més endavant, però, va beure de la influència de l'arquitecte, Pere Compte, constructor de la Llotja de València, o de St. Pere del Vaticà com apunta el disseny de la façana del riu de la mateixa que encara resta inacabada.
I pel que fa a la darrera part del llibre, Vidal es dedica a analitzar, sempre amb un punt crític i sense embuts, les remodelacions i rehabilitacions per les quals ha passat la catedral i que van comportar més d'un problema. Aquest és el cas de la substitució el 1966 de la teulada de la catedral per la terrassa actual i és que el 1802 s'havia decidit crear una teulada perquè feia anys que hi havia filtracions a l'interior a causa de la pluja.
Un altre dels canvis polèmics va ser el de l'eliminació de les escales el 2001 després que aquestes caiguessin després d'un aiguat. Per acabar parlant de la decisió de l'enderroc de les cases del davant de la catedral que, segons Jacobo, "han fet perdre la monumentalitat de la façana i han fet que ara apareguin defectes que bans passaven desapercebuts". A més, s'ha mostrat crític amb l'enderroc dels edificis que han fet desaparèixer els últims vestigis de la façana fluvial del s. XVI i ha mostrat plànols de remodelació de l'espai del voltant de la façana fluvial elaborats durant la postguerra i que projectaven un model diferent al que al final s'ha acabat executant.
Finalment, el regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, va comentar que "aquest és un llibre que obre noves reflexions sobre la catedral de Tortosa" i que "sempre s'agraeix l'esperit crític". Roig va reivindicar la ubicació històrica del municipi com a territori cruïlla dels Països Catalans i va recordar la importància de "la nova plaça del davant de la catedral que ha permès deixar al descobert una part important de la nostra ciutat com la muralla del s. V i les estructures de l'embarcador fluvial del s. XVI que apareixen al quadre del pintor flamenc Anton Van der Wyngaerde.
Per acabar dient-li a l'autor que "aquí sí que et volem i ho volem homenatjar recordant a tots aquells que porten el nom de la ciutat al cor i que treballen fora d'aquí".
Tortosa, Terres de l'Ebre, 18 de juny de 2021
Redactat per: Irene López