17/12/2020

L’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre presenta el recull de contes “Som fortes i valentes”



L'auditori de la sala Terres de l'Ebre de les delegacions del Govern de la Generalitat a l'Ebre han acollit aquest matí l'acte de presentació del recull de contes no sexistes "Som fortes i valentes".

L'acte ha comptat amb la presència del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que ha oficiat la benvinguda, així com també dels parlaments de la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, i de la presidenta de l'ICD, Laura Martínez.

Aquesta iniciativa va sorgir amb l'objectiu de prevenir la violència masclista qüestionant els esteriotips sexistes tant en l'anàlisi dels contes tradicionals com en l'elaboració dels nous contes a través de la seva divulgació i posterior lectura per part de l'alumnat de 5è de primària de les 81 escoles de les Terres de l'Ebre.

El recull dels 12 contes, que ha comptat amb el suport del Departament d'Educació, tenen com a protagonista una xiqueta, estan ubicats al poble o municipi de la seva autora i estan adreçats als nens i nenes del cicle inicial.

Per la seva banda, la presidenta de l'ICD, Laura Martínez, ha destacat que "els contes tradicionals sempre han tingut uns rols esteriotipats que presenten la dona dèbil, mancada de recursos sense el seu príncep blau" i que, per tant, "és per aquest motiu que des de l'ICD ens vam adreçar a l'alumnat de 5è de primària de les escoles de les Terres de l'Ebre per tal de poder fer un recull de contes no sexistes, redactats i il·lustrats pel propi alumnat, i on s'empoderi la dona i es trenquin els esteriotips".

A més, per Martínez, l'objectiu de tot plegat és "refexionar sobre els rols i els esteriotips de gènere que ens envolten, qüestionar els rols de gènere i proposar alternatives més igualitàries".

La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, ha explicat que "les il·lustracions de la portada i la contraportada són de l'Escola Sant Jaume de Sant Jaume d'Enveja, mentre que els de l'interior del conte són de l'Escola Els Castellets de la Fatarella". Mentre que els contes seleccionats són: "La castanya Cloc-Cloc" (Escola Sant Miquel de Deltebre), "El somni de Paula" (Escola Roc Llop i Convalia de Miravet), "El tratge que ho va canviar tot" (Escola 3 d'abril de Móra la Nova), "Els somnis de la Irene" (Escola Sant Miquel de Deltebre), "Hannah, la noia diferent" (Escola El Temple de Tortosa), "I per què no?" (Escola de Remolins de Tortosa), "La Carme té un pla" (Escola Els Castellets de la Fatarella), "La Glòria" (Escola Soriano Montagut d'Amposta), "Quina injustícia! Tu també vius a aquí!" (Institut Daniel Mangrané de Jesús), "Safia, una història d'autosuperació" (Institut Escola Agustí Barberà d'Amposta), "Un somni complert" (Escola Llorenç Vallespí i Vidiella de Benifallet) i "Un somni fet realitat" (Escola Cinta Curto de Tortosa).

Finalment, s'ha fet la lectura d'un fragment del conte "El somni de la Irene", per part d'una de les seves autores, Bruna Rosa Escurriola, alumna de l'Escola Sant Miquel de Deltebre.

Així doncs, els 2.000 exemplars dels contes es repartiran a tots els alumnes participants en el concurs, així com també a totes les biblioteques i serveis d'atenció a les dones del territori.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 16 de desembre de 2020

Redactat per: Irene López