09/10/2015

Acords del ple municipal ordinari de l'Ajuntament de Móra d'Ebre del dia 8 d'octubre de 2015

L'Ajuntament de Móra d'Ebre va celebrar el dia 8 d'octubre una sessió plenària. Els acords adoptats van ser els següents.

1. Es va aprovar l'acta amb 10 vots a favor (CDC, PSC i PP) i 3 abstencions (ERC).

2. Es va donar compte d'un seguit d'informacions i decrets.

3. Es va donar compte de l'informe de morositat del primer trimestre de 2015.

4. Es va donar compte de l'informe de morositat del segon trimestre de 2015.

5. Es va donar compte del seguiment del pla d'ajustament corresponent al primer trimestre de 2015.

6. Es va donar compte del seguiment del pla d'ajustament corresponent al segon trimestre de 2015.

7. Es va donar compte de l'informe del seguiment d'execució del pressupost 2015, primer trimestre.

8. Es va donar compte de l'informe del seguiment d'execució del pressupost 2015, segon trimestre.

9. Es va aprovar per 8 vots a favor (CDC i PP) i 5 abstencions (ERC i PSC) el decret d'aprovació de les línies fonamentals del pressupost 2015.

10. Es va aprovar la liquidació practicada pels danys soferts pel despreniment del camí de Sovarrec. Es va informar que d'acord amb la sentència emesa pel jutjat número 1 de Tarragona, en la qual es dictamina que es desestima el recurs interposat per la Sra. Emilia Escribà Costa contra la desestimació del recurs de reposició contra l'acord de la Junta de Govern municipal, es proposa continuar l'acció de cobrament de la liquidació per un import de 17.576,44 euros pels treballs d'arranjament del camí de Sovarrec, assumits per l'Ajuntament. L'acord s'ha aprovat per 10 vots a favor (CDC, PSC i PP) i 3 abstencions (ERC).

11. Es va aprovar per unanimitat la sol·licitud de l'empresa Gecohsa de bonificació del 95% de l'Impost de Construccions i Obres per unes obres efectuades a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre i considerades d'interès municipal.

12. Es va aprovar per unanimitat la sol·licitud de les Gernanes Carmelites d'exempció de l'Impost de Construccions i Obres per unes obres efectuades per aquesta congregació, atès l'acord de 1979 existent entre l'Estat espanyol i la Santa Seu.

13. Es va aprovar  per unanimitat la sol·licitud del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de bonificació del 95% de l'Impost de Construccions i Obres per unes obres efectuades a la Residència Natzaret de Móra d'Ebre i considerades d'interès municipal.

14. Es va aprovar  per 8 vots a favor (CDC i PP) i 5 abstencions (PSC i ERC) el Compte General de l'exercici 2014 de l'Ajuntament.

15. Es va aprovar  per 8 vots a favor (CDC i PP), 2 abstencions (PSC) i 3 en contra (ERC) la creació i l'establiment, així com el projecte del servei públic del Mercat Municipal no sedentari. També es va aprovar el reglament del servei i l'exposició pública de l'expedient per un termini de 30 dies hàbils.

16. [Punt afegit d'urgència a l'ordre del dia] Es va aprovar  per unanimitat ampliar el termini d'exposició pública del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) fins al 30 de novembre de 2015. El 4 de maig de 2015 es va aprovar inicialment el POUM i es va donar un termini d'exposició pública de tres mesos. Arran de les diferents consultes i peticions d'informació que s'han fet a l'Ajuntament per part de tècnics es va considerar necessari ampliar el termini d'exposició pública.

16. El Ple va debatre quatre mocions presentades pels grups municipals.

La primera moció, presentada per tots els grups municipals, de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, es va aprovar per unanimitat

La segona moció, presentada per CDC, PSC i ERC, en relació al projecte d'autovia Castelló-l'Hospitalet de l'Infant-carretera N-340, tram de la Jana a l'Hospitalet de l'Infant, tractava sobre la problemàtica de l'N-340 en el seu tram de les Terres de l'Ebre. La moció sol·licita al Ministeri de Foment que es reprenguin els tràmits per a la redacció dels projectes de l'autovia de l'Hospitalet de l'Infant-el Perelló i el Perelló-la Jana. Que amb efectes immediats s'adoptin mesures per desviar obligatòriament els vehicles pesants per l'AP-7 des d'Alcanar-Ulldecona fins a l'Hospitalet de l'Infant, i que s'apliqui a aquests vehicles les mateixes bonificacions que s'estan aplicant a l'N-II a la província de Girona. Que amb caràcter immediat i provisional al trànsit intern per l'AP-7 d'Alcanar-Ulldecona fins a l'Hospitalet de l'Infant sigui gratuït fins a la finalització de les obres de l'A-7. Finalment, es va acordar remetre aquest acord a les institucions afectades. La moció es va aprovar per 12 vots a favor (CDC, ERC i PSC) i 1 abstenció (PP).

La tercera moció, presentada per CDC i ERC, era de suport al president Mas, l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seua imputació per l'organització del 9-N. La moció es va aprovar per 10 vots a favor (CDC i ERC), 2 abstencions (PSC) i 1 en contra (PP).

La quarta moció i darrera, presentada per ERC, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, 25 de novembre. La moció va ser rebutjada per 8 vots en contra (CDC i PP), per considerar que el que demanava la moció l'Ajuntament ja ho feia; 2 abstencions (PSC) i 3 a favor (ERC).

18. En l'apartat dels informes d'Alcaldia, l'alcalde, Joan Piñol, va informar de l'entrada en servei properament d'un centre obert a disposició del jovent de Móra i comarca, amb certes mancances de diferents tipus perquè pugui tindre una cobertura social extraordinària. L'Ajuntament facilitarà el local del centre obert i pagarà el lloguer del local. El Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat assumirà les obres d'arranjament del local i cobrirà el finançament del funcionament d'aquest centre durant tot l'any. Tot plegat es formalitzarà amb un conveni a tres bandes entre l'Ajuntament, el Departament i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

En segon lloc, l'alcalde va informar de la propera celebració del Ral·li RACC Costa Daurada, que inclou un tram entre Móra d'Ebre i Ascó, el dia 24 d'octubre de 2015. El tram es desenvoluparà entre camp de tir de Móra d'Ebre i passarà per la roca Redona, Perles, el parc eòlic Barbers i Ascó. Serà un tram cronometrat, d'asfalt i terra. L'endemà al matí tindrà lloc un reagrupament dels participants del ral·li al passeig del Pont, la raval del Sol i el carrer d'Antoni Assens de Móra d'Ebre, i a la illa de Saurí tindrà lloc un repostatge de vehicle. L'Ajuntament, mitjançant un conveni, aportarà 15.000 euros als organitzadors d'aquesta prova. La resta del finançament de l'activitat prevista va a càrrec de l'Ajuntament d'Ascó.

Finalment, l'alcalde va comentar que la setmana passada va participar, com a representant de l'àrea nuclear d'Ascó a la Comissió de Desenvolupament de l'Associació de Municipis Nuclears (AMAC), en una reunió per valorar els projectes presentats pels ajuntaments a Enresa, a l'empara de l'ordre que s'atorgava un 25% més dels fons que destina als ajuntaments per compensar l'extracció de residus de les centrals nuclears, si es presentaven projectes de desenvolupament econòmic. Es van presentar 44 projectes, quatre dels quals corresponents a municipis de l'àrea nuclear d'Ascó (Riba-roja d'Ebre, Flix, Palma i Móra d'Ebre). L'endemà, el Ministeri d'Indústria, dels 44 projectes en va aprovar 14, i de l'àrea d'Ascó només va aprovar el de Móra d'Ebre. Tot i això, l'alcalde va manifestar que «no em sento satisfet en absolut per tal com va anar la situació», ja que l'Ajuntament morenc va presentar un projecte de tres anualitats que pretenia remodelar el final del passeig de l'Ebre fins a la plaça de toros, ubicant un port nou davant del Club Nàutic amb serveis per a la navegació. El projecte comportava una segona fase per complementar la segona fase de l'obra d'afermament dels talussos del castell per fer la passarel·la que ha de comunicar el castell amb el riu. La tercera fase del projecte consistia en la creació d'una empresa de navegació fluvial. De tot plegat, quantificat amb 600.000 euros, l'Ajuntament estimava poder rebre 100.000 euros anuals. Finalment el Ministeri atorgà 23.000 euros per a la primera anualitat.

19. El ple va finalitzar amb l'apartat de precs i preguntes, que va tractar sobre les sentències judicials arran dels despreniments al camí de Sovarrec, sobre les retribucions dels regidors de l'Ajuntament i sobre el cobrament de les beques per a l'adquisió de llibres escolars.