Unió de Pagesos exigeix accions urgents a l'Administració a favor de la supervivència del Delta de l'Ebre i rebutja l'estratègia anunciada pel Ministeri de Transició Ecològica que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre del Delta, a l'hemidelta esquerre. Aquesta proposta inadmissible, amb altres greuges acumulats els últims anys al territori, han fet plantejar un seguit d'accions al sindicat, inclosa una tractorada aquest desembre.
Unió de Pagesos traslladarà, en una reunió amb el secretari d'estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, l'11 de desembre, que no accepta un altre pas enrere pel que fa al futur i a la protecció del Delta. Considera que l'estratègia de l'Estat és un despropòsit pels efectes que comporta anar disminuint el terreny, tenint en compte que es disposa de mitjans tècnics per protegir-lo i que els danys que va provocar el temporal Glòria van posar de manifest la fragilitat de la zona i la necessitat que s'actués amb la màxima urgència per salvar-la. Per a Unió de Pagesos, l'actitud del Govern estatal pel que fa al Delta, a curt i a llarg termini, evidencia una falta de respecte cap al territori i els seus habitants, sense tenir en compte les seves necessitats.
El sindicat recorda que el Delta ha anat perdent terra des de fa 60 anys, amb una acceleració del procés aquests últims, i que les administracions no han dut a terme cap actuació eficaç per posar-hi fre. La degradació és tan accelerada que si es perd la barra del Trabucador, istme de sis quilòmetres que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya, els temporals de mar de pròximes tempestes també començaran a fer desaparèixer el Delta per la seva part sud, ja que sembla que fins i tot s'ha decidit aturar el camí de guarda previst. El petit temporal de finals de novembre, que va afectar especialment Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, ja va fer entrar la mar a l'illa de Buda, com va passar amb el Glòria a final de gener. Aquest fet posa en evidència què passaria amb un altre probable Glòria aquest hivern.
Unió de Pagesos conclou, en fer balanç de les obres i accions realitzades, que tot i que s'han invertit molts milions han estat fallides, i que també han fet perdre capacitat productiva. Un exemple, entre molts d'altres, són els anomenats filtres verds creats el 2008, dos aiguamolls pensats per depurar les aigües dels arrossars abans d'abocar-les a les badies dels Alfacs i el Fangar, amb un cost de més de 25 milions d'euros i l'expropiació de 120 hectàrees d'arrossars, que han acabat abandonats i erms. Tampoc va reeixir el projecte de la finca Bombita, de 510 hectàrees, entre les quals més de 300 d'arròs, en el què hi van invertir 9,5 milions d'euros per fer-hi actuacions mediambientals. Ara també està abandonada. El sindicat xifra el balanç de terres perdudes al Delta amb la inacció de l'Administració estatal els últims anys en més 700 hectàrees en una zona humida reconeguda mundialment com a referent d'equilibri entre 20.000 hectàrees d'arrossar i més de 1.700 de llacunes.
D'altra banda, a més de l'acció incompetent de l'Estat, el sindicat considera que el Govern català porta anys situant-se en un segon pla respecte a les actuacions de l'estatal, i tampoc ha gestionat ni ha blindat àmbits que eren de la seva competència, com és el cas de la Xarxa Natura 2000, catalogada a Europa.
Unió de Pagesos entèn que no és el sindicat qui ha de proposar o vetar solucions tècniques a aquesta situació, però sí reclama solucions urgents perquè no es degradi més el Delta, que, en definitiva, és un patrimoni de tots i cal que ajudem a la seva supervivencia.