21/12/2020

S’inaugura l’exposició “Picasso: els 42 estudis sobre paper per al Guernica. Edició facsimilar íntegra” a lMuseu de Tortosa

La Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acull una nova exposició temporal que versa sobre els facsímils preparatoris que el pintor Pablo Picasso va fer abans de realitzar la seva obra de El Guernica.

"Picasso: els 42 estudis sobre paper per al Guernica. Edició facsimilar íntegra", aquest és el títol de la mostra que exposa els esbossos del pintor malagueny on s'hi poden observar els elements més representatius del quadre, com el cavall, el brau, la dona amb l'espelma, la mà amb l'espasa o la mare amb l'infant mort en braços, entre d'altres.

Les obres exposades presenten l'ús d'estils diversos com el llapis, el carbonet, el guaix o la pintura a l'oli, una de les més curioses.

Cal recordar que l'any 1937, Pablo Picasso va rebre l'encàrrec del govern de la República espanyola per realitzar un gran llenç que seria exposat al pavelló espanyol de l'Exposició Internacional de París. En aquell moment, l'artista passava per un moment de crisi personal i creativa, fet que va comportar que dos mesos abans de l'esdeveniment mundial no hagués complit l'encàrrec. Fins que el 26 d'abril del 1937, en plena guerra civil espanyola, l'aviació feixista alemanya i italiana va bombardejar la població basca de Guernica. Aquell episodi va inspirar el pintor per plasmar l'horror que queda recollit al famós quadre.

Aquesta exposició arriba a Tortosa, ja que, el tortosí i ex-director general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, va patrocinar la publicació d'aquests per part de l'Editorial Casariego, juntament amb la col·laboració de la secretària general del Consell d'Europa, Catherine Lalumiére.

L'exposició del Museu de Tortosa es podrà visitar fins al 28 de febrer de dimarts a divendres, de 10h a 13:30h. Dissabtes, de 16h a 18.30h, i diumenges, d'11h a 13.30h. Amb l'excepció dels dies festius del 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener, ja que l'equipament museístic romandrà tancat.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 18 de desembre de 2020


Redactat per: Irene López