16/10/2020

Homenatge a Lluís Companys 80 anys després del seu afusellament

Els membres de la corporació municipal de l'Ajuntament de Tortosa van homenatjar el President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, en el dia en què es complien vuitanta anys del seu afusellament per part del règim franquista.

L'acte s'ha dut a terme, com és habitual, al monòlit del parc que duu el seu nom al barri de Ferreries, però enmig d'unes dates clau molt marcades per la situació excepcional de la segona onada de la crisi del Covid-19 i al cap d'un any de la resposta a la sentència del procés.

En els parlaments, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "aquest és l'únic cas d'un President escollit democràticament que ha estat assassinat pel feixisme a Europa" i que "encara avui, 80 anys després, no s'ha fet justícia i no s'ha anul·lat, per part del govern de l'Estat espanyol, aquell judici militar al qual se'l va sotmetre i la sentència que el condemnà a mort". Destacant també que "la seva mort és una més de les represàlies del règim franquista que va patir molta gent, com també l'alcalde tortosí, Josep Rodríguez" i que "avui encara són vigents les represàlies i seguim tenint empresonats i persones a l'exili com el President Puigdemont i els consellers i, per tant, continuem en un Estat que, lluny d'haver evolucionat, encara no permet que es faci justícia i que se'l pugui considerar propi del segle XXI".

Pel que fa a la sentència, ha dit que "just ahir va fer un any de la sentència que condemnava el dret a decidir del poble de Catalunya" i que "condemnem els fets i seguim exigint la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats".

A l'homenatge han assistit els líders del PDeCAT, Movem Tortosa, ERC i el PSC, que han acompanyat l'alcaldessa fins al monòlit on s'ha fet l'ofrena floral. L'acte ha acabat amb la interpretació de El Cant dels Ocells i l'Himne de Els Segadors, que a diferència dels altres anys, no ha pogut ser interpretat en directe arran de les mesures del Covid-19.

Cal destacar que, al mateix temps, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el Govern de la Generalitat ha instal·lat una pedra Stolpersteine, unes llambordes dissenyades per l'artista alemany, Gunter Demnig, i que recorden totes aquelles víctimes dels feixismes europeus, per tal de commemorar els 80 anys del seu afusellament.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 15 d'octubre de 2020

Redactat per: Irene López