Femme in Arts. Visibles a escena, el certamen de Lo Pati centre d'Art Terres de l'Ebre que posa el focus en la violència masclista contra les dones, tira endavant i manté la programació prevista abans que entrés en vigor l'actual situació d'estat d'alarma. Això sí, s'ha adaptat a les circumstàncies i totes les activitats es duran a terme de forma telemàtica. "Són temps difícils per al sector de la cultura i suspendre actes culturals agreuja encara més la precarització que pateix aquest sector, per això hem optat per reformular Femme in Arts. I també perquè creiem que és important mantenir-lo ja que posa el focus en un tema especialment sensible com és el de la violència masclista que a més a més ha augmentat els últims mesos. Això el fa encara més necessari", apunta Aida Boix, directora de Lo Pati.
La quarta edició Femme in Arts tindrà lloc del 25 al 29 de novembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el 25 de novembre, i abordarà sense complexes el tema de la sexualitat femenina. "Ho farem tant des d'un vessant crític com des d'un vessant artístic, comprenent que la sexualitat és una potència creativa i transmutadora més a l'abast de qualsevol dona", argumenta Anna Zaera, comissària del festival. "L'objectiu és continuar investigant què significa ser dona i els condicionants culturals que marquen la socialització de gènere, així com la violència exercida contra les dones pels models de pensament i forma de vida patriarcals", afegeix Zaera.
Com en edicions anteriors es busca donar eines al públic per tal que a través de la creació artística, sigui per la via del cinema, el documental o l'espectacle, es pugui establir un debat profund al voltant, en aquest cas, de la sexualitat femenina. Com les diferents cultures i religions condicionen la sexualitat, com les dones s'apropien de la seua sexualitat i del seu cos o quins són els vincles entre violència sexual i estructures de poder. Aquestes són els subtemes que exploraran els diferents llargmetratges i actuacions que s'han programat, molts d'ells amb col·loqui online inclòs.
Així, s'ha buscat reforçar el protagonisme dels dos espectacles previstos, Una llum tímida, de La Cicatriz; i Catalina, del col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina, a través del debat posterior amb col·lectius de les Terres de l'Ebre, com ara LGTeBre. El primer espectacle és un musical que busca dignificar el passat de dos dones lesbianes que van patir la repressió franquista; i Catalina és una peformance que explora, a través de la dansa contemporània, les violències i control patriarcal al voltant de la sexualitat. Tots dos espectacles s'adaptaran per ser enregistrats i poder-los emetre a través de les xarxes socials i la pàgina web de Lo Pati, la qual cosa permetrà arribar a un públic més ampli. També s'ha programat un col·loqui virtual amb Mireia Sallarès, la directora de Las muertes chiquitas, un llargmetratge de cinc hores que es projectarà tot sencer dins Femme in Arts 2020 i que inclou entrevistes a més de 30 dones de Mèxic de diverses edats, estrats socials, professions i religions que expliquen, entre molts altres continguts, com arriben a l'orgasme. En aquest col·loqui amb Mireia Sallarès intervindran dones del col·lectiu FemLab impulsores del projecte Misogidramina 50mg.
Els altres films programats en l'edició d'enguany són Placer femenino, de Barbara Miller que narra les experiències de cinc dones de diferents religions que lluiten per l'alliberament sexual; Agua Sagrada, d'Olivier Jourdain que introdueix l'espectador en l'univers del plaer femení a través d'un programa de ràdio a Ruanda; i Touch me not, d'Adina Pintilie, un film entre el documental i la ficció que dissecciona els misteris del sexe a través de tot un mosaic de personatges que lluiten contra els complexes i les barreres mentals. Tota la programació es podrà seguir per les xarxes socials i la pàgina web del Centre d'Art Lo Pati.
Femme in Arts. Visibles a escena està coorganitzat per Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre i de les àrees de Serveis Socials i Atenció a la dona de l'Ajuntament d'Amposta, el Servei d'Informació i Atenció a les dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d'Intervenció Especialitzada de les Terres de l'Ebre (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià. També compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones.