El gremi de llibreters i de floristes de Catalunya va acordar per unanimitat traslladar la celebració de la Diada de Sant Jordi, que enguany no es va poder fer per culpa de l'Estat d'Alarma que hi havia decretat, al 23 de juliol. Però, al final, els rebrots del Covid-19 que estant havent-hi a tot el país ha fet que aquesta celebració també hagi estat força aigualida. Moltes poblacions no han pogut ni tan sols permetre's de posar els taulells al carrer, però aquest, per sort, no ha estat el de Tortosa.
La ciutat s'ha despertat amb un total de sis paradetes al carrer entre llibreries, estancs i floristeries. Però no ha estat ni de lluny la preparació habitual d'una Diada de Sant Jordi, ja que, a la plaça de la Cinta no s'ha instal·lat la carpa habitual de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i perquè als carrers de la Rosa, plaça Agustí Querol i C/ St. Blai tampoc s'han pogut veure els taulells al carrer dels comerciants i venedors ambulants. No obstant això, la carpa que ha tingut més èxit ha estat la de la llibreria La 2 de Viladrich que han tingut una sèrie d'autors del territori convidats a signar llibres al llarg de tota la jornada.
A la tarda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha obert les seves portes, amb aforament limitat i restringit, per tal de poder efectuar l'entrega de premis als millors lectors i lectores, tan petits com adults, de l'any passat. En aquest cas, la directora de la biblioteca, Irene Prades, ha lamentat que el nombre de premiats s'hagi hagut de limitar a 20 (10 nens i 10 adults) per raons sanitàries, en l'espera que de cara al proper any es pugui tornar a celebrar la Diada a l'abril i amb total normalitat.
Finalment, la biblioteca també ha acollit la presentació del llibre "El viatge de la Bruna, del Pirineu al Delta de l'Ebre", de Montse Pallarés i Cinta Ramos.
El regidor de cultura, Enric Roig, va explicar que "aquesta es tracta d'una presentació que arriba en retard, ja que, s'havia d'haver presentat el llibre en el marc de l'ExpoEbre a l'estand que volíem dedicar a la Capitalitat de la Cultura Catalana". Per Roig, aquest és "un projecte intergeneracional que ens demostra que l'Ebre el representen les dones". I és que la història que narra Pallarés està protagonitzada per la seva néta, la Bruna, que també ha fet els dibuixos de les contraportades del conte, i la seva mare, que n'és la il·lustradora.
L'autora del conte ha volgut destacar que "es tracta d'un conte que fa un viatge per diversos espais i pobles de les Terres de l'Ebre com Roquetes, Benifallet o Tortosa i que va fins al Pirineu, que és on viu la Bruna" i que "pretén transmetre un missatge de conscienciació ciutadana i d'esperança a través de l'explicació d'un problema tan nostre com ho és la regressió del Delta de l'Ebre". A més, el conte també pot ser llegit per un públic més adult, atès que compta amb velles històries sobre el passat del riu Ebre amb els llagoters i raiers que el sirgaven, així com també incorpora poemes escrits per l'autora o parla de moviments com el de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
La Diada de Sant Jordi ha posat el seu punt i final amb la ruta literària de Cristòfol Despuig, a càrrec de Txell Aixarch, el concert d'homenatge al rector de Vallfogona, Josep Vicenç Garcia, a càrrec de Pili Cugat i Carlos Lupprian, i la projecció de la pel·lícula "Miguel y William" dintre del cicle de Cinema a la Fresca organitzat pel departament de cultura de l'Ajuntament de Tortosa. A més, a Lo Portal de Tamarit va tenir lloc un concert-actuació en motiu de la presentació del llibre de poesia, Deix, de Valer Gisbert. A l'acte van actuar-hi els actors de la companyia de teatre d'Aldover, de Valer Gisbert, amb les cantants Alba Figueroa i Ma Cinta Villamón i el cantautor tortosí, Enric Panisello, entre d'altres.
Tortosa, Terres de l'Ebre, 23 de juliol de 2020
Redactat per: Irene López