Ahir al vespre, el Teatre-Auditori Felip Pedrell va acollir l'acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana en motiu de la commemoració en el dia del 180è aniversari del naixement de Pedrell. L'acte s'hauria haver celebrat el mes passat, però la greu situació de la pandèmia del Covid-19 no ho va fer possible. Així doncs, s'ha fet amb un aforament limitat i d'accés per invitació dels principals actors del món de la cultura de Tortosa i els qui no han pogut assistir ho han fet a través del canal de YouTube de l'Ajuntament de Tortosa, des d'on s'ha retransmès tot l'acte en streaming.
La recepció de les autoritats s'ha celebrat al hall de l'Auditori on s'hi ha aplegat dues de les tres parelles de gegants de la ciutat i la cucafera petita. Després de les fotografies institucionals, s'ha iniciat l'acte inaugural amb la presentació dels diferents vídeos que s'emetran a les xarxes socials per tal de promocionar la capitalitat cultural al llarg de tot l'any i ajudar així també a la seva difusió turística, malgrat ara no estigui permesa la mobilitat intercomarcal.
El regidor de cultura, Enric Roig, ha estat el primer de començar els parlaments i ho ha fet d'una manera original tot citant una de les parts més conegudes de Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa, de Cristòfol Despuig, concretament el paràgraf en què Lucio es pregunta "Què ha de tenir un poble per a fer-se gran que no tingui Tortosa?". Roig ha destacat també que "la cultura i el llegat de Tortosa, dels seus barris i els seus pobles, configuren un territori amb una idiosincràsia pròpia que el vertebra a tot arreu" i que "la cultura és festa, és paraula, és expressió artística, és menjar, és expressió corporal i visual, és treball, és espai públic, habitar el medi i creença".
Tot citant Zoraida Burgos, Gerard Vergés o Frederic Mauri ha recordat que "la cultura que vivim centrarà l'atenció de tota Catalunya posant en valor el nostre patrimoni i costums i els personatges que han fet que la nostra cultura sigui universal". Roig ha dirigit unes paraules d'agraïment i de reconeixement al personal sanitari i a tots els representants del sector cultural afectat per la pandèmia i ha reivindicat l'aposta de l'Ajuntament per la cultura.
Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, ha citat Vicenç Vives dient que deia que "els catalans som fruit de diversos debats" un fet que ha ressaltat que "també és aplicable a Tortosa, on la cultura és una dimensió que produeix valors, que ajuda a la cohesió social i que té un marc de convivència". Per dir que "un país de debò és aquell que al costat sempre hi posa la cultura" i que "en un moment en què reivindiquem la llibertat d'expressió, què millor que celebrar-ho amb la cultura on tothom pugui dir el que li sembli i sense tenir conseqüències", en relació a l'empresonament recent del raper Pablo Hasél.
El president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha explicat que "és la 18ª vegada que posem en marxa una capital de la cultura catalana, on es va fer el 1996 per primer cop a Banyoles i el 2006 a Amposta" i que "la capital de la cultura catalana té la singularitat de ser l'única que s'adreça a un territori diferent lingüísticament i culturalment". Finalment, a felicitat l'alcaldessa, el regidor i el comissari de la CCC per la voluntat, esforç i determinació.
El representant de la conselleria de cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Baulena, ha felicitat l'organització i ha dit que "la Capital de la Cultura Catalana és un model d'èxit que facilita la creació de xarxes i de projectes de col·laboració entre diferents agents" i que "Tortosa podrà mostrar amb orgull tot el seu patrimoni cultural, que també ens fem nostre".
En el seu torn, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha expressat la seva voluntat perquè "la Capital de la Cultura serveixi per recordar tots els tortosins il·lustres, així com tot el patrimoni del qual disposa la ciutat, per potenciar-los i donar-los a conèixer arreu dels Països Catalans i, a la vegada, mostrar el talent que tenim que és molt i divers" i ha felicitat també la colla gegantera de Tortosa perquè enguany el municipi serà també capital gegantera.
Sobre la situació derivada del Covid-19, Roigé ha referit que "no ens pensàvem que tindríem un 2021 marcat per la pandèmia que ens està fent molt difícil fer tot allò que havíem pensat, programat i treballat. Però, malgrat les dificultats, el nostre compromís és total i volem mostrar allò que som, allò que ens singularitza i que ens defineix com a ciutat".
Per acabar donant les gràcies a tot l'equip del departament de cultura, de turisme, al regidor de cultura, a l'exalcalde, Ferran Bel, i a l'exregidor de cultura, Ximo Martorell, que es reincorporà ahir a la seva activitat municipal, després d'haver passat uns mesos complicats i de superar el coronavirus.
A l'acte també hi ha assistit l'alcalde de El Vendrell, Kenneth Martínez, ja que fou l'anterior municipi que va tenir l'honor de ser capital de la cultura.
"Tortosa", aquest és el nom del nou himne tortosí que han composat expressament per a la CCC. La lletra és d'Arturo Gaya, l'arranjament musical ha estat a càrrec de Jordi Fusté i de Josep Lanau, mentre que el director de la Banda Municipal, Juanjo Grau, l'ha arranjat per a la Banda i Josep Ollé l'ha adaptat per a les corals. Des de l'escenari, el grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha interpretat l'himne. A continuació, també ha actuat el quartet Accent Ensemble de l'Escola d'Arts de Cecília Aymí, l'obra de teatre "Un poc de Moreira", de l'Escola Municipal de Teatre, la coreògrafa i ballarina, Marta Viladrich i el pianista, Manel Miró, i la formació Local, una barreja de rap i flamenc que ha comptat amb la participació de joves talents i de veterans dels escenaris com Los Gitanets. Per acabar tots plegats a l'escenari cantant el nou himne en una versió grupal que ha donat per inaugurada la Capital de la Cultura Catalana.
Tortosa, Terres de l'Ebre, 19 de febrer de 2021-02-20
Redactat per: Irene López