29/09/2020

Altavins i Els Miquelets participen als actes del Dia Mundial del Turisme a Tortosa


Des de l'àrea de turisme de l'Ajuntament de Tortosa es va voler apostar per la celebració del Dia Mundial del Turisme, malgrat la situació de la pandèmia del Covid-19. Sota el lema "El viatge comença aquí" es van programar una sèrie d'activitats d'aforament limitat al llarg de tot el cap de setmana a les quals s'havia d'accedir amb una reserva prèvia.

Les principals agències turístiques i associacions culturals del territori com Lo Sirgador, Conficon Turisme, Visitur, els Amics dels Castells o Terra Enllà van programar activitats per a commemorar la jornada. Amb tot però, algunes d'elles es van haver de cancel·lar a causa de les fortes ràfegues de vent. Les activitats afectades van ser les rutes fluvials amb el llagut de Lo Sirgador, el Joc de les Cultures i la visita guiada als Jardins del Príncep del dissabte al matí.

Però l'activitat més destacada va ser la recreació de Els Miquelets a les Avançades de Sant Joan i al fortí del Bonet. Encapçalats pel comandant de l'exèrcit de la Diputació del General i acompanyats d'uns quants soldats del regiment de muntanya, Els Miquelets van arribar al fortí del Bonet per explicar com aquest emplaçament va servir de bastió per a les seves tropes en el Setge de Tortosa i com també va convertir-se en espai de referència el seu revellí durant la Guerra del Francès. Com a fet insòlit, els visitants van poder accedir a l'interior del fortí que, sempre resta clausurat. Al seu interior, hi trobem encara les restes enrunades de la garita i l'evidència del deteriorament del vell fortí que contraresten amb el recent arranjament del seu camí d'accés i de la neteja de la vegetació interior que feia, fins fa poc, dificultós el seu accés a la terrassa superior.

I just després de visitar el fortí, la tropa es dirigí fins a les Avançades de Sant Joan on es procedí a explicar les armes i la vestimenta pròpia dels seus exèrcits i a visitar l'exposició permanent del polvorí.

El mateix dissabte es va poder gaudir de la visita guiada a les muralles medievals per part dels Amics dels Castells, als Jardins del Príncep, i de les projeccions dels documentals guanyadors del Terres Festival a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

A les 20h del vespre, la Plaça de l'Absis va acollir l'acte central de la jornada presentat pel tècnic de l'Oficina de Turisme, Oriol Segarra. Es tracatà d'un tast de vins, gentilesa del celler Altavins de Batea, amb 19 anys d'experiència. El seu director, Jordi Garcia, explicà que "és important donar a conèixer Tortosa també a través del producte del vi" i que "a les Terres de l'Ebre es conreen vins molt potents i de molt alta qualitat que són molt ben valorats".

El tast va comptar també amb totes les mesures de seguretat derivades de la crisi del Covid-19 i va consistir en degustar tres vins: el garnatxa blanca "Ilercavònia" del 2019, "l'Almodí Roure" de garnatxa negra peluda i el "Tempus", un vi garnatxa negra de criança de 12 mesos en barriques i 6 més de fermentació a la bodega.

A continuació, i per tal d'amenitzar el tast, es va fer un concert per part de la formació de Mifos, de l'Aldea. El conjunt, encapçalat per Javier Ventura i Enric Panisello, va interpretar versions del rock de les dècades dels 70, 80 i 90 amb temes clàssics com "Under Pressure", "Sultants of Swing" o "Little Wing", de grups com Queen, els Dire Straits, Creedence, Police o els Rolling Stones, entre d'altres. Acabant el seu repertori amb una versió rock de "l'Estaca" de Lluís Llach.

Diumenge hi va haver una nova interpretació del personatge de Sant Vicent Ferrer a l'obra teatral dels Reials Col·legis (11h i 12h) i un concert-vermut amb Albino Tena i les cerveses de Lo Gambusí als Jardins del Príncep que van cloure la celebració del Dia Mundial del Turisme.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 28 de setembre de 2020


Redactat per: Irene López