La gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre (RSTE), Mar Lleixà, ha valorat el fet que avui iniciem la Fase 3 del desconfinament i ha anunciat alguna novetat pel que fa al pla de retorn de l'activitat assistencial a la RSTE.
Pel que fa al pla de retorn i a l'activitat una de les novetats a partir d'avui és que es reinicia activitat quirúrgica 24 hores a l'Hospital Comarcal d'Amposta, una actuació que fins ara s'havia unificat al Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i que era un dels últims aspectes que calia per retornar a normalitat de la situació anterior. Les especialitat quirúrgiques que retornen són la de cirurgia, traumatologia i ginecologia.
Així mateix des de la regió sanitària es treballarà per la recuperació de l'activitat assistencial que s'ha deixat de fer a nivell hospitalari, en consultes externes, en intervencions quirúrgiques i en proves diagnostiques "en l intensitat que es pugui" segons ha afirmat Lleixà.
Una altra de les novetat que ha apuntat la gerent de la regió sanitària és el fet que "la Fase 3 ens permet la mobilitat entre les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre i la del Camp de Tarragona tenint en compte que amb aquesta fase es considera una unitat territorial". Així mateix, Lleixà ha apuntat que "encara no es permet el pas a altres comunitats, comarques o municipis limítrofs amb el territori".
En l'àmbit residencial, la fase 3 permet la realització d'activitat grupal dins les residències com accions de nivell d'estimulació cognitiva o rehabilitació, sempre amb grups reduïts de 6 persones. També es poden iniciar sortides a l'exterior, supervisades per professionals i, o familiars amb el màxim d'1 hora i gaudir d'activitats com perruqueria o podologia en els espais específics i amb l'ús adequat d'EPI.
Pel que fa a les visites de familiars s'amplia a 3 el nombre permès de persones que poden visitar els residents sempre de la mateixa unitat familiar o de l'entorn proper i es permet que aquestes visites es realitzin en zones exterior amb les mateixes instruccions i recomanacions que s'havien iniciat en la fase 2, sempre amb cita prèvia. Aquestes mesures també s'apliquen al sociosanitaris del territori.
Remodelació de l'ASSIR al CAP Baix Ebre
Des de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre s'ha anunciat que aquesta setmana s'inicien les obres de remodelació de l'ASSIR del CAP Baix Ebre que havia estat ubicada de forma provisional a la Clínica Terres de l'Ebre i que, tot i haver retornat al CAP s'aprofita per fer unes obres de remodelació que tenen una previsió de finalització de 15 dies per millorar les instal·lacions d'aquesta unitat al territori.
Quan a atenció primària i a millores d'equipaments Lleixà ha destacat que durant el període covid "han arribat els 8 ecògrafs que estaven previstos en el pla de confort d'atenció primària per dotar d'eines i ser més resolutius. Així mateix, han arribat altres aparells i equipaments per tal que la primària tingui més capacitat de resolució".
Igualment, donat que som en Fase 3 es dona per finalitzada l'acció Cartes amb Cor Terres de l'Ebre que va començar el 31 de març. En aquest període s'han rebut 615 cartes a la RSTE que s'han enviat als centres hospitalaris en mostra de suport tant als professionals com als pacients, agraïm la col·laboració de totes les persones que han col·laborat.
Lleixà també ha destacat que "des del CatSalut es promou un estudi de seroprevalença a 170.000 professionals sanitaris de Catalunya. A les Terres de l'Ebre aquest estudi ja s'ha iniciat a treballadors sanitaris de l'ICS i es farà a tots els sanitaris de la regió tant hospitalaris, de primària, àmbit residencial i del SEM. Posteriorment s'ampliarà a altres professionals essencials".
Finalment, Lleixà ha demanat, una vegada més col·laboració a la ciutadania per seguir les recomanacions i continuar contactant prèviament amb el seu centre i que només vagin presencialment si els ho ha indicat un professional sanitari, hi ha algunes gestions que es poden solucionar telemàticament i si ha de ser presencialment els professionals els citaran en dia i hora, continuem treballant per garantir la seguretat de les persones i a la vegada apropant l'atenció presencial al CAP o consultori local més proper o bé al domicili de les persones.