06/09/2021

La nova plaça de l’Ajuntament recordarà el traçat urbà del barrid els pescadors d’abans de la Guerra Civil

Aquest matí, s'ha inaugurat la nova plaça de l'Ajuntament de Tortosa, després d'estar mig any d'obres. El nou emplaçament ha substituït la font central que hi havia des de la rehabilitació del 1938, obra de regions devastades, com la resta d'edificis adjacents a la plaça, per uns sortidors d'aigua que pretenen ser uns elements lúdics perquè la canalla pugui apropar-s'hi i jugar-hi. Per la nit també tindran llums led's de colors. Pel que fa a l'antiga font, ha estat reubicada a un dels laterals del passeig central del Parc Municipal Teodor González i, per la nit, té diferents llums de colors que la il·luminen.

Amb aquest canvi, la plaça guanya un espai central que permetrà ubicar més persones alhora de celebrar actes multitudinaris, com ara la inauguració de la XXV Festa del Renaixement. La plaça incorpora també un total de sis arbres.

La plaça s'ha fet tota a un únic nivell, salvant així l'escaló que fins ara separava l'entorn dels porxos de la mateixa, i el seu paviment és anti-lliscant per evitar les caigudes en els dies de pluja. Però, de fet, encara s'ha volgut anar més enllà i rememorar l'antic traçat del barri dels Pescadors, abans que aquest fos brutalment bombardejat durant la Guerra Civil, al 1938. D'aquesta manera, els tortosins podran descobrir on s'ubicaven cadascun dels edificis que foren atacats, mitjançant una línia metàl·lica amb funció de desguàs que ressegueix el mateix traçat que resseguien les façanes dels antics edificis de la plaça. A més, els emplaçaments dels antics edificis estan senyalitzats a terra amb unes peces travertí que compten amb un punt de llum al centre.

No obstant això, les obres encara no es poden considerar finalitzades, ja que encara falta finalitzar la reordenació dels carrers adjacents que, a partir d'ara, també seran peatonals. En aquest sentit, a la confluència del C/ d'En Carbó i el C/Manuel Vilà s'hi instal·larà una olivera, al C/Lluís Millet, un garrofer i a la confluència dels carrers Santa Teresa i Lluís Millet, s'hi posarà un arbre de Judea. En aquest tram s'eliminaran les escales per posar-hi una rampa d'accés i es reordenaran els aparcaments de la plaça d'Emili Sanz per habilitar-hi també un punt de càrrega i descàrrega per als transportistes i els camions de Correus.

A l'acte inaugural hi ha assistit l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme, Enric Roig, i l'arquitecte de la plaça, Ramon Valls.

Roigé ha destacat que "el projecte ha volgut generar un nou espai de trobada al centre de la ciutat i, al mateix temps, eliminar les barreres arquitectòniques per situar tota la plaça a un mateix nivell i complint amb l'ODS de l'Agenda 2030".

L'obra finalitzarà als voltants de la Setmana Santa i ha tingut un cost d'1.100.000€ i que compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona de 535.000€.Tortosa, Terres de l'Ebre, 31 d'agost de 2021


Redactat per: Irene López